Козунаци без мляко, но с оцветители и консерванти

козунак

Козунаци без мляко и яйца, но с оцветители и консерванти. Това показа проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на козунаците на пазара у нас. От 16 марки, закупени от търговски вериги и от „Женския пазар“ в София, в 11 липсва мляко, като средно във всеки продукт има по 2 нетрадиционни съставки (суровини), 6 консерванта (Е-та) и оцветители.

При една от марките напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Пестенето от класически съставки води до добавяне на индустриални суровини, като сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина.

Проучването е в полза на бизнеса, тъй като българските производители са показали какво са вложили в козунаците, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, пред "Труд". „В голяма част от козуанците няма яйца и яйчен меланж, защото по време на пости не се яде нищо животинско, включително яйца“, коментира тя. По думите й най-голямото нарушение е липса на етикет на съставките в продукта, което само една фирма е направила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България