Кои лекарства действат срещу COVID-19

СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) стартира проекта “Солидарност” (Solidarity), който представлява огромно по мащаб изследване, тестващо потенциала на терапиите, стари и нови, за борба с коронавируса, който причинява настоящата пандемия. Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес обяви старта на Солидарност.

“Радвам се, че много страни се присъединиха към изследването “Солидарност”, което ще ни помогне да придвижим нещата бързо и задълбочено. Колкото повече страни се регистрират за проекта “Солидарност”, както и за други големи проучвания, толкова по-бързо ще постигнем резултати за работещи лекарства и толкова повече животи ще спасим. “, отбеляза д-р Гебрезий.

“Солидарност” включва изследвания, разглеждащи четири възможни терапевтици: Ремдезивир; Хлорохин и Хидроксихлорохин; Лопинавир плюс Ритонавир; и Лопинавир плюс Ритонавир и Интерферон-бета.

Възстановяване на експериментално лекарство срещу ебола

Учените първоначално са разработили Ремдезивир като лекарство за лечение на ебола. По-късно обаче клиничните проучвания показват, че съединението е недостатъчно ефективно срещу вируса, причиняващ това заболяване.

Лекарството разчита на механизъм, който изглежда ефективен срещу други вируси, по-специално коронавирусите, обаче.

Изследвания, излезли в Science Translational Medicine през 2017 г., сочат, че Ремдезивир има потенциал да се бори с SARS и MERS.

Наскоро учените започнаха да експериментират с лекарството за борба със SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.

Лекари съобщават, че 35-годишен мъж от САЩ, който е получил ремдезивир след заразяване с новия коронавирус, е започнал да се възстановява скоро след като е започнал употребата на лекарството. Оттогава има други съобщения за хора, които се възстановяват от COVID-19 благодарение на това лекарство.

Ремдезивир работи, като инхибира специфичен ензим, РНК полимераза, което обикновено позволява на вируса да се репликира. Без този ензим, вирусът става по-малко способен да поддържа задържането си върху тялото.

Коментирайки предварително проучване ин-витро, което предполага, че Ремдезивир може да бъде ефективен срещу SARS-CoV-2, д-р Андрю Престън от Университета в Бат в Обединеното кралство обяснява, че лекарството “имитира един от градивните елементи на генома на вируса, но е нефункционален, което води до преждевременно прекратяване на репликацията на вирусен геном."

Антималарийните лекарства

Лекарите използват хлорохин и хидроксихлорохин като антималарийни лекарства в продължение на десетилетия, но наскоро учените започнаха да твърдят, че могат да изменят съединенията за борба със SARS-CoV-2.

Доклад на СЗО от 13 март показва, че “на хлорохинът е обърнато значително внимание в различни страни като потенциално профилактично лечебно средство, което подсказва необходимостта да се проучат новопоявилите се доказателства, за да се стигне до решение за потенциалната му роля.”

Докладът съпоставя резултатите от различни предварителни проучвания, които тестват потенциала на хлорохин и хидроксихлорохин при лечението на COVID-19 и проправят пътя за по-широки изследвания, които да проверят ефективността на тези лекарства срещу новият вирус.

В коментар д-р Престън отбелязва, че “антивирусните ефекти на хлорохина се дължат на две различни функции”.

“Хлорохинът блокира синтеза на части от вирусни рецептори върху клетките, като инхибира добавянето на определени захарни групи към клетъчната повърхност, разпознати от вируса.”, добавя Престън.

“Във втория механизъм, след прикрепване на вируса към клетъчната повърхност, той се интернализира в отделение, затворено с мембрана”, което в крайна сметка може да попречи на репликацията на вируса.

“Вирусът бяга от това, за да достигне до вътрешната среда на клетката в процес, който се задейства от намаляването на pH, което прави по-киселинно, това отделение. Хлорохинът може да повиши вътреклетъчното pH, да го направи по-алкалено, и това инхибира бягството на вируса в клетката, където се репликира. "

Комбинация от антиретровирусни лекарства

Ритонавир и Лопинавир са две съединения, които лекарите прилагат заедно като антиретровирусна терапия - същата терапия, която лекува ХИВ инфекции.

Изследване на лаборатория Ланцет от януари предполага, че тази комбинация от лекарства може да е в състояние да се бори със SARS-CoV-2, като се насочи към специализирана молекула, която позволява както ХИВ, така и коронавирусите, като SARS-CoV и MERS-CoV, да се репликират.

Въпреки това, изследване, чиито резултати се появиха в Медицински журнал на Нова Англия по-рано този месец, хвърли съмнение върху ефективността на този комбинация от медикаменти.

В това проучване учените установяват, че практически няма разлика в резултата между пациенти с COVID-19, които са получили стандартно лечение, и тези, които са получавали ритонавир и лопинавир.

Пациентите, които са се съгласили да се присъединят към изследването обаче, са имали тежки симптоми, което може да означава, че са получили интервенцията твърде късно, за да бъде полезна.

Антиретровирусни и интерферон-бета

За да се повиши потенциалната ефективност на Ритонавир и Лопинавир, изследването ще представлява тест на комбинация от тези две лекарства и Интерферон-бета, съединение, което лекари използват като лечение на множествена склероза.

Изследването, наречено MIRACLE (Чудо), в момента тества това експериментално лечение със съгласието на пациенти с MERS.

Още едно предстоящо изследване, подкрепено от базирана във Великобритания фармацевтична компания, което не е част от усилията на СЗО - цели да използва самостоятелно специфичен състав на интерферон-бета при лечението на COVID-19.

“Идеята зад изследването е, че чрез захранване с по-големи количества от тази молекула в белия дроб, това може да помогне за намаляване тежестта на инфекция с COVID-19, особено при тези хора, които имат намалена имунна защита срещу вируса”, обяснява проф. Иън Хол от Нотингамския университет в Обединеното кралство

Многонационалните усилия на СЗО, както и несвързани проучвания и изследвания, които се провеждат по целия свят, са част от международните усилия за окончателно поставяне под контрол на SARS-CoV-2.

 

В България

Миксират Антистенокардин и Цинк с Витамин С

И швепсът помагал

Малко след обявяването на извънредното положение заради коронавируса у нас социалните мрежи буквално се взривиха от препоръки за превенция срещу заразата. Докато лекарите в интензивните отделения получаваха препоръките с медикаментите от Световната здравна организация, българите масово се втурнаха да се презапасяват с имуностимуланти и витамини. Така градския фолклор роди рецептата за Антистенокардин, плюс Цинк и Витамин С на ампули, а приемът е Антистенокардин и Цинк по 1 таблетка дневно, а Витамин С- 2 пъти.

Фармацевти и лекари обаче предупредиха, че дипиридамол-а, който е активната съставка в Антистенокардин-а, сваля кръвното. Отделно, дори и предозирането на някои микроелементи може да доведе до обратен ефект. Обръщайте внимание на количествата дневен прием, които са разписани на хранителните добавки с минерали и микроелементи, защото хаотичният прием на витамини може да влоши състоянието ви, категорични са лекарите. Ако провеждате профилактика, то най-добре е тя да става след консулт с личния лекар, а не самоволно поръчване и кумуване на митамини и микроелементи.

Информационният пик с лекарството “Хлороквин”, което съдържа хинин пък предизвика масово издирване, дори и от Русия, на препарати на хининова основа. Почти светкавично във фейсбук запознаха препоръки да се пие швепс-тоник, който съдържал в горчивия си вкус хинин.

Както по цял свят, така и у нас лекарите се придържат към алгоритъм на лечение на болни от коронавирус с няколко групи медикаменти. В протоколите на Световната здравна организация са тестувани лекарства срещу Свински грип, СПИН, малария и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения