Все по-често хора се губят в планините, въпреки новите пътища, маркирани пътеки, лифтове, значително по-качествената и достъпна екипировка. Пострадалите в планината често не знаят как да реагират в екстремални ситуации напоследък. Непознването на елементарни правила за безопасност може да доведе до застрашаване здравето и живот на туристите в планината.
На сайта си Асоциацията на планинските водачи в България дава препоръки как да сме по-подготвени, за да оцелеем в планината. Всички основни правила за безопасност в планината можете да прочетете тук.
От асоциацията обясняват, че заради променящите се условия в планината, е необходимо хората да носят със себе си голям набор от материали, които могат да и бъдат от полза.
Ето какво е добре да носите в планината през зимата:
- Раница с обем 30л и повече в зависимост от продължителността на прехода
- Стабилни и удобни зимни обувки с дълбок грайфер, високи и добре обхващащи глезена
- Зимни чорапи - термочорапи или вълнени
- Ветро и водоустойчиви яке и панталон от здрава материя. Якето да бъде с висока яка и качулка, така че да скрива добре главата, врата и по-голяма част от лицето.
- Термобельо
- 1-2 полара с различна дебелина
- Топла шапка покриваща добре челото и ушите (1бр. резервна)
- Шапка-шлем, която ше ви бъде от полза при много студено време и силен вятър
- Топли ръкавици с 5 пръста - поларени или вълнени (1бр. резервни)
- Ръкавици-лапа които изолират добре от студ и влага
- Гети
- Очила с по-висок фактор на защита или глетчерни
- Слънцезащитен крем SPF50+
- Телескопични щеки
- Пикел и котки (когато преходът е над горския пояс и преминавате стръмни участъци)
- Термос и шише за вода
- Примус и канче (ако преходът е повече от 1 ден)
- Челник
- Спасително фолио и свирка
- Запалка или кибрит, джобно ножче
- Карта, компас, ако може GPS
- Прусек и карабинер
- Лавинни сонда и лопата, лавинен уред (ако преходът ви е във високата планина и преминава през лавиноопасни участъци)
- Документи и пари
- Зареден мобилен телефон с въведен телефон на ПСС
- Аптечка
- Храна в зависимост от продължителността на прехода, но да бъде трайна, лека и високоенергийна (сухи супи, полуготови спагети, фруктоза, корни, мед, сушени плодове, шоколад и др.)
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш