Кои са топ шпионите и предатели на съвременна България (СНИМКИ)

Животът на най-известните български шпиони се появи в новата книга на известният публицист Венелин Митев „Тайни и загадки на „Тихия фронт“

Книгата на Венелин Митев „Тайни и загадки на „Тихия фронт“ разказва за тях

Животът на най-известните български шпиони се появи в новата книга на известният публицист Венелин Митев „Тайни и загадки на „Тихия фронт“. За първи път се разказва и за трите най-големи реализации на чужди разузнавания у нас, в които главна роля имат наши разузнавачи, работили срещу България.

„Ако прочетете тази книга, ще се убедите и ще разберете защо Джеймс Бонд – най-великият литературен и филмов шпионин, не става за разузнавач. Животът на агент 007, изпълнен с ръкопашен бой и романтични и пикантни истории с красиви жени, кара супер коли, но той няма дори далечно сходство с дейността на истинските разузнавачи - мъже на дълга, надарени с остър ум, стоманени нерви, бързи и точни реакции и безпогрешна интуиция. При Джеймс Бонд няма онова, което е най-характерно за класическия разузнавач – работа в екип - сам човек не може да извърши голяма операция, и спазване на закона.“ Това каза авторът Венелин Митев по време на премиерата на книгата, която беше във Военния клуб в столицата.

Венелин Митев е кадър на БТА – с дългогодишна практика като кореспондент на агенцията в Москва и Париж. 10 години бил главен редактор на популярното в близкото минало списание „Паралели“.

„Тайни и загадки на "Тихия фронт“ на издателство „Книгомания“ представя живота на 15 легендарни български разузнавачи и контраразузнавачи. Книгата започва с историите на три топченгета на Царска България: суперполицаят на цар Борис Трети - Никола Гешев, легендата в шпионския занаят Андрей Праматаров, Димитър Генчев – организаторът на модерното царско разузнаване и Първан Драганов, който е бил най-довереният човек на монарха.

Следват рицарите на честта, както Митев ги нарича: ген. Васил Зикулов, най-дългогодишният шеф на военното разузнаване в цяла Европа, митичният ген. Владо Тодоров - единственият генерал от ДС, лежал и във „фашистки“, и в демократичен“ затвор, ген. Ангел Марков, който има черен печат от турската държава. Много любопитни страници има за Пеньо Пенев – разузнавачът в Турция, който е разменен срещу девет турски шпиони, но преди това трябва да преживее почти 10 години в ада на тамошните затвори. Ген. Тодор Бояджиев е човек, който и днес продължава да пише и разказва за преживяванията си в онези години.

Други, които намират място в книгата, са още Димитър Вандов - с 40-годишна работа във външно-политическото разузнаване, а Димо Станков е човекът, взривил много от представите за българското разузнаване. Пеньо Костадинов също е част от плеадата български шпиони – той е единственият български разузнавач, лежал в американски затвор, а след това разменен за няколко западни шпиони на моста Глинеке в Германия.

Много интересно четиво е тази част от томчето, в което Венелин Митев разказва за живота на предателите. Тоест за първи път се разказва за трите най-големи реализации на чужди разузнавания у нас. Читателят ще разбере как Иван-Асен Георгиев става шпионин на ЦРУ „от яд и злоба“, за Румен Сарафов – агент на четири разузнавания, и за Хенрих Шпетер, който пък е 27 години информатор на ЦРУ и Мосад.

Венелин Митев посочи, че се е научил да работи единствено и само с документи – „на тях се доверявам, тях цитирам. Кореспондентската работа – това е репортерска работа. На мястото на събитията да бъдеш, да разговаряш с хората, да вникнеш в дълбочина, да анализираш проблемите.“

Книгата „Тайни и загадки на „Тихия фронт“ на издателство „Книгомания“ е изключително актуална към днешна дата. Авторът бе категоричен, че след отварянето на Кутията на Пандора – така нарече той отварянето на досиетата - „големите мъже на България, работили десетилетия за националната сигурност, са били сложени „в един кюп с най-обикновени доносници.“ „Откакто свят светува има и разузнаване, има и предатели. Българското разузнаване – и външнополитическото, и военното, не правят изключение“, посочи Митев и разказа любопитен факт от началото на прехода.

„Андрей Луканов е човекът, благодарение на когото се ликвидира научно-техническото разузнаване, носило милиони долари на българската държава. Благодарение на научно-техническото разузнаване ние развиваме електрониката, разни клонове на химическата промишленост, на фармацията, на селското стопанство. Непосредствено след 10 ноември у нас пристига американският държавен секретар Джеймс Бейкър, среща се с Андрей Луканов, той тогава е министър-председател и му казва: „Ако вие не закриете научно-техническото разузнаване, лошо се пише на България“.

С книгата си Венелин Митев се опитва да въздаде справедливост във времето на хора, които заради голямата промяна не са получили достатъчно уважение. „Това ми е голямата цел и много бих искал ако млади хора прочетат тази книга, да видят какво сме били и с какво можем да се гордеем“, каза той накрая на премиерата на поредната си книга пред препълнената зала във Военния клуб. След официалната част се изви дълга опашка за автографи от автора.

Венелин Митев е автор на няколко книги, които може да се каже, че са истински бестселъри в България. Книгите му „Големите любови на български поети и писатели“ (2012), „Големите любови на български артисти, музиканти и художници“ (2014), „Големите любови на български царе, министри и авантюристи“ (2015), „Прогонените гении на България“ (2016), „Българи, за които говори светът“ (2017), вече имат по няколко тиража.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл