Кои храни ни защитават от настинки и грип

Спазването на някои прости правила за здравословно хранене през зимата може да ви предпази от настинка или грип, както и да облекчи симптомите в случай, че се разболеете.

Хапвайте с удоволствие, но и разумно

Ниските нива на желязо или цинк в организма може да ви направят по-уязвими към инфекциите. Затова редовно включвайте в менюто си пилешко и нетлъсто телешко месо, кисело мляко, яйца, варива, бадеми, тиквени семки. Вегетерианците са застрашени повече от дефицит на желязо и цинк, но могат да компенсират това, като хапват често киноа, овесени ядки и червено цвекло. Не забравяйте, че без достатъчно витамин С организмът не може да усвои желязото. Най-добре е важният за здравето витамин да се приема в естествен вид чрез храната, а не под формата на таблетки.Но преди да заредите хладилника си с портокали, добре е да знаете, че има храни, които съдържат повече витамин С от тях. Такива са например зелените и червени люти чушлета. Те съдържат и капсаицин - съединение, което облекчава ставните и мускулни болки, които често ни мъчат в студеното време. Богати на витаминa, който е най-силният защитник от вируси, са още: чушките и магданозът, зелените листни зеленчуци, броколи, карфиол, брюкселско зеле.

През зимата е добре да си направите и профилактика срещу вирусните инфекции с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) с номера 3, 6 и 7, по 3 табл. съответно сутрин, обед и вечер. Сол №3 е нужна за правилното усвояване и разпределяне на желязото в организма, а №6 и №7 помагат за изчистването на токсините и подобряват работата на мускулите и нервите.

Освен с минерални соли, за укрепване на имунитета помага и антиоксидантна комбинация от витамини и минерали (витамини С, А и Е, цинк, селен и др.)

Как да действате при първи симптоми на настинка или грип

Ароматните подправки от някои популярни десерти през зимните празници всъщност имат и лечебни свойства. Джинджифилът има силно антибактериално действие, засилва циркулацията на кръвта и помага за изчистването на слузта и секретите. Добавете малко настърган пресен джинджифил към овесените ядки за закуска или сварете чай с него, когато се почувствате неразположени. А чаят с добавка от щипка канела ускорява втечняването на секретите за по-бързото им изчистване и облекчава дразнещата кашлица.

Топлите течности – бульон, супа, успокояват лигавицата на гърлото и помагат за изчистването на синусите. С тяхна помощ се възпрепятства производството на неутрофили – белите кръвни телца, които се появяват при възпалителните процеси при простудните заболявания и водят до засиленото образуване на слуз (хремата и секретите при възпалено гърло).

Внимавайте с... употребата на капките за нос, които изсушават лигавицата и нарушават естествения процес на отделяне на секретите. А именно по този начин тялото се чисти от задържането на вируси и бактерии в областта на носоглътката.

Хомеопатията е подходящо средство за лечение на хремата. Предимствата й са, че няма нежеланите странични ефекти на капките за нос и е лесна за приложение. Популярно хомеопатично лекарство при остри хреми е например хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал. Приложението му намалява отока на носната лигавица и облекчава дишането, повлиява всички неприятни симптоми и улеснява изчистването на секретите. Друго щадящо средство за лечение са минералните соли. За хрема използвайте следните комбинации: Шуслерови соли №3 и №8 (при воднист секрет); соли №3, №4 и №8 (при мътен, млечнобял секрет) и соли №3, №6 и №8 (при гъст, зеленикав секрет). Сол №3 железен фосфат подпомага организма в борбата му с вирусите. Сол №4 калиев хлорид спира възпалението на носната лигавица. Сол №6 калиев сулфат действа при упорити хреми срещу хронифицирането на проблема. А сол №8 натриев хлорид намалява обилните секрети. Редуват се по 1 табл. от всяка необходима сол на 30 мин. При подобрение – 3-5 табл. от всяка сол дневно до пълно отзучаване на симптомите.

Температуропонижаващите средства, таблетки срещу болката в гърлото, аналгетици срещу главоболието са също медикаменти, с които трябва да бъдете внимателни. Освен че натоварват тялото с химия, те само облекчават състоянието за кратко, а не лекуват заболяването. Същинското лечение на грипа и настинките се случва благодарение на оздравителните процеси, които протичат в организма. Именно това целят да постигнат хомеопатичните лекарства. За целта ще ви помогне комплексното лекарство Инфлуцид. При първи симптоми на настинка и грип и повишена температура до 38,5°С започнете лечение с Инфлуцид (по 1 т. на всеки час до 12 т. на ден; за деца от 1 до 12 г. - по 1 т. на всеки 2 ч. до 8 т. на ден ) и с Шуслерова сол №3 (по 1 т. през 30 мин.) Ако температурата се повиши над 38,5°С започнете да редувате Шуслерова сол №3 и №5, по 1 т. през 10-15 мин. Една от най-честите грешки при всяко лечение е прибързаното му приключване, когато се почувствате по-добре. Не забравяйте, че след отшумяване на симптомите е важно да продължите с поддържаща терапия с Инфлуцид в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно). Подходящ е за употреба от цялото семейство, без странични ефекти.

Лекарите са категорични също, че се нуждаете от:

Домашно лечение с почивка на легло (поне в първите 2-3 дни). Така грипът протича по-леко, намалява рискът от усложнения, а също и се предотвратява разпространението на болестта.

Прием на много течности (над 2 литра дневно – чай, сокове, чиста вода); високата температура води до дехидратация и е важно това да се компенсира.

И лесна за усвояване, здравословна храна, която доставя енергия на организма – по-малко тежки, запържени, мазни храни, повече плодове и зеленчуци, топли домашни бульони и супи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве