Кой дава парите за ООН?

Размерът на вноските зависи от богатството на съответната държава

По изчисления на организацията „Германско общество за Обединените нации“, бюджетът на ООН през 2015 година е възлизал на не по-малко от 40 милиарда долара. Това отговаря примерно на оборота на германския концерн ThyssenKrupp. За разлика от него обаче, Обединените нации се издържат от вноските на всичките 193 страни-членки на организацията.

Всичко се върти около трите финансови стълба на организацията. От една страна съществуват постоянни вноски, чиято големина се определя през известен период от време. Важи принципът: по-богата държава, по висока вноска. САЩ не само са домакин на Световната организация, но и покриват 1/5 от редовните вноски към общия бюджет. През 2016 и 2017 година сумата възлиза на 5,6 милиарда долара. Тези пари отиват за централните органи, например за Общото събрание, специализираните комисии и Секретариата на ООН. Значително по-високи са сумите, които страните-членки заделят за миротворческите мисии на ООН.

В момента в тях участват 100 000 души в 16 страни по света. До средата на 2018 година за тяхната издръжка са предвидени 7,3 милиарда долара. И тук размерът на вноските зависи от богатството на съответната държава. Още повече плащат постоянните страни-членки в Съвета за сигурност, които поемат и дяловете на най-бедните страни на принципа: повече власт, повече разходи.

Така САЩ плащат почти 1/3 от разходите за всички умиротворителни мисии. Третият стълб се състои от доброволните вноски на страните-членки. С тях се финансират - изцяло или отчасти - отделните програми и фондове на Обединените нации, като например УНИЦЕФ, Върховният комисариат за бежанците, Програмата за развитие и т.н. Със своите финансови вноски отделните държави могат да поставят политически акценти. И тук САЩ са най-големият платец - при това от дълги години. Ако сравним доброволните със задължителните вноски, то първите надвишават значително вторите: в бюджета от близо 40 милиарда долара дялът на доброволните вноски е 25 милиарда.

 

(По „Дойче Веле“, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари