Кой е колекционерът на любовни изречения?

Александър Секулов по време на премиерата

Александър Секулов представи ново издание на книга

По този криминално-изкуствоведски въпрос може да има много спорове, но не и за публиката в клуб „Чети с нас” (хотел „Маринела” в София), където хитовият автор Александър Секулов представи новото издание на книгата си „Колекционер на любовни изречения” (изд. „Хермес”, 2017).

Това е ново пространство за изява на творците ни – поети, белетристи, критици, философи. Събитията тук се водят от модератора Калина Паскалева и преминават под формата на свободен разговор с авторите.

Пред Деня на влюбените акцентът естествено беше върху тайните, перипетиите, конфликтния пейзаж и антисмисъла на най-святото човешко чувство – любовта. Това е четвъртото издание на романа „Колекционер на любовни изречения”, а първото е още през 2006 г., което се явява голямото завръщане на Секулов в литературата, последвало един 12-годишен период на мълчание. „Всичко стана случайно. Успехът на тази книга е дело на една жена, тук всичко е измислено, въпреки че главният герой е художникът Атанас Хранов. След нея последва продължение – „Малката светица и портокалите”. Сега не мога да си представя живота без писането. Нямам идея защо тази книга се харесва толкова. Всяка следваща книга идва при мене с един нов език – романите „Островът” и „Господ слиза в Атина” са със съвсем различен слог. Сега работя в Пловдивския театър и това коренно променя стила ми. Словото е вулканизираща материя – копнежът да създадеш. Книгите са възможност да преживееш неща, които в живота не си преживял” – призна поетът Александър Секулов, чиято стихосбирка „Море на живите” беше удостоена с Националната награда за нова поезия „Николай Кънчев” (2017).

Прочетете изящните истории в тази книга, за да се убедите, че добрият писател притежава божия власт, енергетично влияние, в което читателят влиза, излиза и остава завинаги – едно кълбо от енергия на добре намерените думи. В диалога с публиката Секулов застъпи тезата, че свободата на книгоиздаването роди истински бум на български автори, но като цяло средното ниво е ниско, въпреки все по-широкото обговаряне на новата литература. „Как един изумителен белетрист като тебе успява да овладее сюжета на стихотворението?” – провокира с въпрос Николай Милчев. „Сюжетът трябва да е скрит – той трябва да плува под видимия метафорично-емоционален пласт” – разкри собствения си творчески метод Секулов. Нека не се притесняваме, че само 10-15 % от широката аудитория чете висока литература. Така е в цяла Европа. Литературната пирамида е една, а на върха стоят малцина. Самото време променя структурата на тази пирамида.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура