Кой е Серджо Матарела?

Има брат, убит от мафията

Италианският президент Серджо Матарела е принципен човек, който държи на правомощията си. Наследник на един от основателите на Християндемократическата партия, сдържаният 76-годишен сицилианец отказа за отстъпи пред "диктата" (според обкръжението му) от страна на крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение "Пет звезди" - двете формации, победили на парламентарните избори на 4 март. Матарела наложи вето върху назначаването на Паоло Савона - икономист с откровено антиевропейски виждания, когото Лигата, подкрепяна от "Пет звезди", искаше да наложи на стратегическия пост на икономически и финансов министър.

Юношеството на Матарела, син на исторически водач от Християндемократическата партия, преминало между престижен католически лицей в Рим и католическите младежки лагери в Асизи. Предначертана му била кариера на преподавател по право. През януари 1980 г. по-големият му брат Пиерсанти, областен управител на Сицилия, починал в ръцете му, убит от мафията. И така Серджо влиза в политическия живот с риза, напоена с кръвта на брат си, и получил съболезнования от властите в Палермо.

Три години по-късно известният и уважаван заради неподкупността си Матарела, който отбягва медиите, е избран за депутат от Християндемократическата партия. Според бившия премиер лявоцентрист Матео Ренци избирането на Матарела за президент е било "жест на близост, привързаност и уважение" от страна на политическите среди към всички, изгубили съпруг, баща, брат във "варварщината от 70-те, 80-те и дори 90-те години" на миналия век.

Принципен човек, Серджо Матарела е един от малкото християндемократи, подавали оставка. През 1990 г. той се отказва от поста министър на образованието в правителството на Джулио Андреоти в знак на протест срещу приемането на закон, затвърждаващ почти пълния монопол на Силвио Берлускони (който по това време още не е влязъл в политиката) върху частните телевизии в Италия.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи