Кой ще бъде новият капитан на България?

Победата на България над Чехия с 1:0 бe белязана от един емоционален момент. Двубоят бе последен за Ивелин Попов на национално равнище. Капитанът на „лъвовете“ обяви в навечерието на последната среща от квалификациите за Евро 2020, че е взел окончателното решение. По този начин Попето спря брояча на 90 срещи с екипа на представителния тим. Дебютът дойде през 2007-а в контрола с Уелс. Път му даде Димитър Пенев. За 12 години Ивелин вкара 16 попадения, а 48 пъти носи лентата. Така и обаче не успя да играе на голям форум с България.

„Взех това решение след мача с Косово (2:3) в София – обясни след двубоя с чехите нападателят. - Беше тежко да гледам как жена ми се измъчва и плаче. С Англия бе разочароващо – скандали, загуба и решението вече си го бях взел. Няма връщане назад...“.

Така в крайна сметка Попов натовари индиректно с първото сериозно изпитание новия селекционер Георги Дерменжиев. Опитният специалист, прекъснал серията от 12 мача без победа и 3 поредни двубоя без гол, трябва да определи новия капитан. Някои биха казали, че това е само формалност, но в действителност се явява важна задача за бъдещето на тима. А новият капитан на „лъвовете“ не трябва просто да притежава чисто футболни качества, а да бъде личност, обединител, човек с твърд характер. Да има уважението на своите съотборници и да бъде проводник на идеите на селекционера. И докато допреди години на въпросните характеристики отговаряха няколко футболисти, сега задачата далеч не изглежда толкова лесна.

Васил Божиков

Ролята на капитан не е чужда за централния защитник. Играчът носи лентата на „Слован“ (Братислава) вече повече от година, където стана шампион на Словакия през изминалата кампания. Не са много родните футболисти, спечелили отличие зад граница през последните години. За „лъвовете“ Божиков има 26 мача и 2 гола, реализирани през настоящите квалификации. Дебютът му дойде през 2016-а и оттогава той е неизменна част от „трикольорите“. Историята на защитника пък е повече от вдъхновяваща – 31-годишният футболист изминава пътя от „А“ окръжна до групите на Лига Европа и националния тим на България. През годините е играл за „Миньор“ (Перник) и „Литекс“ преди да премине в „Касъмпаша“ срещу 400 000 евро.

Страхил Попов

Десният бек също е бил в ролята на капитан в една част от своята кариера. Попов носи лентата в „Литекс“ преди да бъде продаден на „Касъмпаша“, където играе и до днес. Защитникът е част от тима на България вече 5 години, а дебютът му дойде в приятелска среща с Канада (1:1). Шампионът на България от 2010-а има 29 мача за „трикольорите“, а в Лига на нациите бе сред играчите с най-много асистенции в турнира – общо 4. Пред него по този показател бе единствено Марко Асенсио (Испания). Понастоящем Попов е единственият роден играч от елита на Турция.

Николай Михайлов

Към днешна дата вратарят е твърде далеч както от лентата, така и от титулярния състав. Играчът на „Левски“ е твърда резерва през кампанията, а статутът му се пренесе и в националния отбор през последните месеци. Михайлов може да има обаче нов отбор през зимата, но това е в сферата на вероятностите. Факт е обаче, че през последните 2 лагера той попадаше сред повиканите заради качествата си на лидер. Призна го както Красимир Балъков, така и настоящият селекционер Георги Дерменджиев. От разширения състав за двубоите с Парагвай и Чехия, именно Михайлов бе №3 по изиграни мачове на национално равнище. Пред него бе единствено Ивелин Попов, изиграл последния си двубой за тима в неделя вечер, както и Петър Занев. За България вратарят има общо 37 мача.

Кирил Десподов

Футболист №1 на България за 2018 година също е кандидат за лентата, но може би му е още рано. Офанзивният играч сам пожела да изземе лидерските функции на Ивелин Попов, което показва все пак амбиции и желание.

„Готов съм да поема по-сериозна отговорност – обяви след мача с Чехия играчът на „Щурм“ (Грац). - Или си лидер, или не си. На възраст съм да поема такова предизвикателство. Ако ми се гласува доверие ще поема отговорността да съм капитан. Това е огромна чест“.

Петър Занев

Със своите 41 мача за България Петър Занев се превръща в най-опитния играч в настоящия тим на Георги Дерменджиев. Бранителят разполага с необходимия опит и качества. За това говори и фактът, че по време на престоя си в „Амкар“ бе избран от своите съотборници за капитан след гласуване. Със същия статут той е и в момента в ЦСКА. В тази си роля изведе и България срещу Франция през 2017-а при загубата с 0:1 в София. В първия тим е още от 2006 година. От другата страна на монетата обаче Занев не е твърд титуляр през последните години в националния. Дори сега за срещите с Парагвай и Чехия бе взет „на пожар“, след като стана ясно, че Антон Недялков е с контузия. Занев обаче може да играе и като централен бранител, а същото важи и за Недялков.

Всички изброени дотук варианти са само хипотетични. Пред Георги Дерменджиев и неговият щаб сега стои задачата да избере новият капитан на България. Ясно е, че апетит към лентата имат и други като например Георги Костадинов, който вече натрупа нужния опит и самочувствие. В крайна сметка решението стои на дневен ред пред селекционера, а той има на разположение няколко месеца, за да го обяви официално. Следващият мач на националите е най-рано през февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ