Кокаиновият крал Хорхе се крил от година във Варна (обзор)

През 2018 г. агенти на Гражданската гвардия са заловили в Испания 201 обявени за издирване от други страни, както и 24 бегълци от испанското правосъдие, които са се криели по света. Снимки: GUARDIA CIVIL

Предаваме на 13 март един от 10-те най-търсени испански наркотрафиканти

Подготвял се да бяга във Венецуела

Испанецът Хорхе С. А., издирван за трафик на наркотици и пране на пари, се криел във Варна от края на април миналата година. Под фалшива самоличност той влязъл у нас на 28 април 2018 г. с автомобил през Дунав мост 2 при Видин, научи “Труд”.

Както съобщиха в събота световните агенции, позовавайки се на информация от испанската Гражданска гвардия, в България е арестуван един от 10-те най-търсени испански наркотрафиканти.

43-годишният J.S.A. е бил обявен за издриване през 2013 г. като един от босовете на “опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка и се занимавала с пране на пари”, гласи съобщението. В началото на февруари агенти на гражданската гвардия от отдела за издирване на бегълци попаднали на информация, че “кокаиновият крал” живее в българския пристанищен град Варна с фалшиви лични документи. Той сменил изцяло и външния си вид, като напълнял с около 50 кг. Данните били още, че се подготвя да избяга във Венецуела.

] Очаква се екстрадицията на Хорхе С. А. в Испания да се осъществи на 13 март.
Очаква се екстрадицията на Хорхе С. А. в Испания да се осъществи на 13 март.

Информацията от Испания е била получена у нас на 12 февруари, самоличността на чужденеца е била потвърдена и на 17-и същия месец той бил закопчан с белезници от варненската полиция, уточни вчера вътрешният министър Младен Маринов пред БНР. Тъй като за чужденеца има издадена Европейска заповед за арест от Испания, той е бил задържан под стража от Варненския окръжен съд, а на 26 март магистратите са гледали и делото му за екстрадиция. “Надяваме се, че предаването ще стане на 13 март”, каза още Маринов.

Според испанския наказателен кодекс деянията, за които е обвинен Хорхе С. А., са наказуеми със затвор до 13 години и 6 месеца, а трафикът на наркотици и прането на пари са престъпления и по нашите закони.

 

МВР шефът: Действаме незабавно при подобни сигнали

“Случаят показва каква е силата на европейските механизми за противодействие на престъпността” каза вчера вътрешният министър Младен Маринов. По думите му полицаите във Варна са се организирали бързо и испанецът задържан на 5-ия ден след получаване на сигнала. “Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно”, добави МВР шефът.

 

В Испания

Гражданската гвардия издирва и по света

Испанската Гражданска гвардия (Guardia Civil) е военизирана част, подобна на нашата “Жандармерия”. Отделно от полицията (Policia Nacional), гвардията има собствен екип, специализиран в издирването на опасни престъпници и хора, свързани с международни наркокартели. Търсят както хора на територия на Испания, така и бегълци от испанското

правосъдие в други страни.

През 2018 г. “Гвардия цивил” е задържала 201 души, издиравани по искания за арест, а през 2017 г. - 159. Открити и заловени през м.г. са били 24 бегълци от испанското правдосъдие в Колумбия, Румъния, Франция, Аржентина и Швеция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право