Коктейлите с ракия са новият тренд в града

Днес, ракията става модерно питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура и присъства дори в множество коктейли. Тази тенденция не подмина и петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се проведе от 1-ви до 3-ти декември в София и събра 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави.

Организаторите на Балканския ракия фест бяха приготвили и специална изненада за един от посетителите. Той спечели 100 кила ракия – или 130 бутилки от водещите производители, представени на форума.

ракияЩандовете, на които се предлагаха интересни коктейли събраха доста публика. Например на щанда на “Вила Ямбол“ се правеха два основни микса - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадат синергия между модерното и традицията. Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. На щанда на „Вила Ямбол“ имаше възможност да се опита и тяхната Стралджанска – Специална селекция, която отлежава до три години в собствени дъбови бъчви. Производителят е един от малкото, които работи със родни бъчвари и сам си прави бъчвите. Друг интересен факт е, че рецептата им за ракия е семейна и се е съхранила през времето. Всъщност „Вила Ямбол“ бутилира първата мускатова ракия през 1986 г. – това е именно Стралджанска. Сортовете, които се използват са Мускат Отонел и Тамянка.

ракияХанската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста барманът подготви над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохито. Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите по време на форума.

"Бих казал, че вече ракиите стават все по-хубави и по-хубави, по-изчистени, така да се каже с модерните технологии, които прочистват метиловия алкохол, примеси", коментира Ивайло Жегов, организатор на фестивала. И тенденцията е, че ракията става много добра, особено българската ракия. На откриването на фестивала  бе официално оповестено и домакинството на България за Световния конкурс за спиртни напитки, който ще се проведе в Пловдив през август 2018 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме