Колата изпълнява каквото каже водачът

Не е нужно да си скиор, за да обичаш зимата. Но ако искаш да караш ски или просто да се качиш в планината на разходка, трябва да се екипираш подходящо - обувки, яке, шапка… Колата също е част от екипировката на всички, които са скиори или обичат планината. Просторна кабина, голям багажник, релси на покрива, висока позиция на седене, добра видимост във всички посоки, мощен мотор, комфортно возене, проходимост - тези автомобилни качества се ценят от хората, които обичат пътешествията и излетите сред природата през четирите сезона. Няма други модели освен модерните SUV-ове, които да съчетават в най-голяма степен тези характеристики.

Всеки четвърти потенциален купувач на нова кола в Европа на възраст между 17 и 34 години иска да стане собственик на SUV, показва проучване на Ford в развитите европейски държави Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. И в България не са по-различни нагласите на потребителите, на които Ford предлага три SUV модела - компактния и практичен Ecosport, големия и луксозен Edge и сериозно обновения Kuga. С разумните си размери и универсални възможности именно Kuga се очертава като подходящ автомобил за ползване в града и извън него, за семейни и бизнес пътувания, за море и за ски. А щом у нас стане дума за ски, става дума и за Банско. Точно там бе представен моделът и в най-трескавите дни преди състезанията от Световната купа по сноуборд. В студено, но слънчево време Kuga стъпи върху асфалт, сняг и лед, за да разкрие потенциала си на надежден и комфортен превозвач.

Тъй като първите впечатления идват от външния вид, дизайнерите са променили колата така, че бързо да хваща окото. Предницата е по-агресивна с голямата трапецовидна решетка, оребрения капак и тесните фарове с дневни LED светлини. Нова е графиката на задните светлини, както и джантите с диаметър между 17 и 19 инча. За да не нарушава балансираните пропорции, тегличът е с автоматично разгъване и се прибира под задната броня, когато не се ползва. Също с автоматично действие е и вратата на багажника, която може да се отвори и затвори с пъхване на крака под бронята, ако ключът е в джоба ви. Когато ръцете ви са заети, тази функция спестява усилия като оставянето на куфарите на земята и търсенето на ключа.

Пътническата кабина е удобна за настаняване на четирима възрастни и едно дете. Водачът разполага с приятно работно място и държи кожен волан с отопление - глезотия, която значително повишава комфорта в мразовитите дни. Бутоните по таблото са по-малко на брой и по-логично разположени. Появяват се и планки на волана за ръчна смяна на предавките на автоматичната трансмисия. Ръчната спирачка е електрическа, а премахването на нейния лост освобождава място на централната конзола, където има гнезда за поставяне на бутилки и чаши с различни размери, както и нов USB порт за включване и зареждане на мобилни устройства. Купувачите получават и допълнителен избор от оборудване като спортната ST линия и най-луксозното изпълнение Vignale.

Новината под предния капак е новият 1,5-литров дизелов мотор TDCi с мощност 120 конски сили, който заменя досегашния 2,0-литров агрегат със същия ресурс. Средният му разход с 6-степенна механична трансмисия и предно предаване възлиза на 4,4 л /100 км по заводски данни. По-големият дизелов мотор 2,0 TDCi е в две нива на мощност - 150 и 180 конски сили, а бензиновата алтернатива е модерният двигател 1,5 EcoBoost в три варианта - 120, 150 и 182 конски сили.

В зимните дни водачите оценяват добрата видимост, а в Kuga за нея се грижат адаптивните биксенонови фарове на Ford. Те насочват лъча в седем различни конфигурации в зависимост от скоростта, ъгъла на завиване и разстоянието до обектите отпред. Светлинният поток се променя и при влошени метеорологични условия. При силен дъжд например светлинният сноп се скъсява и разширява, за да освети участъците встрани от шосето и да бъдат забелязани евентуални опасности.

Друга отличителна черта на колата е нейното „възпитано отношение“ към пътниците. Моторите работят тихо и култивирано, така че не се налага никой в купето да повишава тон, за да бъде чут. Новата система за свързаност SYNC 3 позволява на водача да управлява аудиото, навигацията и смартфона си чрез прости гласови команди. Когато той натисне бутон и изрече I need a coffee, I need petrol или „I need to park, навигацията моментално локализира близки заведения, бензиностации и паркинги. Освен с глас команди се задават и с докосване на 8-инчовия сензорен екран на конзолата. С него се работи като с таблет и с пръсти можете да разлиствате и приплъзвате из менютата.

Интелигентна система 4х4

Новият Ford Kuga дава възможност на купувачите да избират между предно и двойно предаване в зависимост от предпочитания двигател. Интелигентната 4х4 система на Ford разпределя въртящия момент към колелата така, че във всеки момент водачът да разполага с най-добро сцепление, особено върху хлъзгава настилка. В завои се прилага леко спирачно усилие върху вътрешните колела за по-добър контрол и стабилност. Това е т.нар. векторно разпределение на въртящия момент.

В помощ на водача функционират и други електронни помощници. Активният паркинг асистент намира подходящи паркоместа и осъществява въртенето на волана в маневрата по паркиране и отпаркиране, шофьорът трябва само да натиска педалите на газта и спирачката. При излизане на заден ход сензорите бдят и предупреждават при опасност от напречно приближаващи автомобили. Системата за аварийно спиране в града работи при скорост до 50 км/ч, за да предотврати катастрофи при разсейване на водача. С цел повишаване на безопасността собственикът на автомобила може да програмира ключа така, че да ограничи максималната скорост, силата на звука на аудиото, да забрани изключването на системи за сигурност, когато дава колата на друг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили