Колата на Google е Chrysler Pacifica

41-3В последните две-три години в автомобилния свят се вдигна много шум за намерението на Google да произвежда собствена автономна кола и се появиха снимки на симпатични градски двуместни прототипи, които се движат без шофьор. Сега обаче се разбира, че такъв продукт на този етап няма да има. Софтуерният гигант прехвърля проекта за автономен автомобил на дъщерната си фирма Waymo, която оборудва с необходимата техника и програми за безпилотно движение пътническия ван с хибридна моторизация Chrysler Pacifica. Първата серия от 100 коли ще бъде пусната в началото на идната година.

Хибридният пакет с батерия с мощност 16 киловатчаса осигурява необходимата енергия за функциониране на системите за безпилотно пътуване, а също така и за пробег в електрически режим на дистанция от 30 мили (48 км). След изминаването на това разстояние и изчерпване на тока в батерията се активира бензиновият мотор V6. Общата мощност на моторизацията е 260 конски сили. За инсталиране на допълнителните системи за автономно пътуване са направени промени в електрическата инсталация, кормилната уредба, ходовата част и най-вече в електрониката.

Първите 100 коли ще бъдат изпробвани от потребители в различна възраст и с различни нужди и начин на живот. Тестовете ще се извършват в щатите Калифорния, Мичиган и Аризона. Google вече има направен един автомобилен патент на иновация за предпазване на пешеходци. В случай на удар от предния капак на колата се излива специална материя като лепило, с която „пешеходецът“ залепва за колата, вместо да излети и да се изтъркаля встрани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили