Коледари тръгнаха от музей „Етър” и обиколиха домовете на радетели на традициите в Габрово

Десетки посетители на Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово посрещнаха на 24 декември първите коледари. Обичаят, характерен за бита на българите до средата на ХХ век, бе представен от голяма група младежи, в която се включиха и участниците в „Училището за коледари”.

Руска Симеонова е майка на Генади – един от отличниците на Училището. Тя с нетърпение очаква да види сина си, като участник във възстановката. Споделя, че е репетирал и в къщи.

„Всичко репетира – и наричанията, и песните, и държанието на коледарите. Той много се интересува от история и иска да участва в едно автентично българско коледуване. На мен също много ми допада, че той поддържа нашите традиции.”

Яна е по-малката сестра на Генади. Струва й се странен в това облекло – с калпак на главата, навои на краката, заметнат с ямурлук. Но очаква с интерес да види какво е научил в „Училище за коледари”.

Семейство Петрови от Варна – две дъщери, майка и баща, очаква коледарите на моста в ЕМО „Етър”. Отседнали са в Трявна за празниците и идват в „Етър”-а, за да видят коледувенето. Знаят, че в коледарските групи се включват ергени и разказват, че това е подобно на друг български обичай – лазаруването, който се прави от неомъжени момичета.

Георги Вълков от осем години живее в Ница. Не сравнява френските обичаи с българските, успява да види красотата навсякъде. Преди години е бил коледар в селото на баща си – Ново Паничарево, което е разположено между Приморско и Бургас.

„Това са едни от най-старите ни християнски традиции. Като малък коледувах, бях ученик. Знам, че се прави на 24 срещу 25 декември. Минава се през всички къщи и се нарича за здраве и берекет през годината.”

Докато посетителите на ЕМО „Етър” бяха в очакване, коледарите направиха последни приготовления в Хлопкарската работилница, където работи един от групата – Симеон Акмаджов.

„Момчета, коя песен сте пели последно? „Стани, стани, нине” ли? Или „Коладе, коладе”?”, пита Илиан Станев - един от опитните коледари в групата, влизайки в работилницата.

Същинският ритуал провокира любопитните посетители, които заедно с коледарите минаха през работилниците на майсторите, а някои дори се присъединиха към изпълненията на песните.

Коледарската обиколка в ЕМО „Етър” завърши с голямо хоро, на което се хванаха както гостите на музея, така и самите коледари.

Коледуването в Габрово започна на 24 декември в ЕМО „Етър”. В следващите часове от денонощието коледари ще обикалят къщите на хора от региона, които са привързани към традициите на старите българи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България