Коледа с дъх на канела

Традицията на базарите в Европа датира още от 13-ти век

Дъх на канела, греяно вино, купища подправки и бляскави светлини. Така можете да усетите духа на Коледа още през ноември в най-големите европейски градове, прочути с коледните си базари. Ако нямате търпение да чуете коледните песни, да се порадвате на украсените с хиляди лампи и играчки елхи и да купите оригинални сувенири и подаръци за близките си, стягайте багажа и поемайте към Прага, Берлин, Дрезден, Братислава, Будапеща, Виена, Мюнхен или Загреб.

Десетки са офертите на туристическа агенция “Бохемия”, от които можете да избирате, така че да съчетаете вкуса, духа и аромата на Коледа с разглеждането на нови забележителности. Част от базарите в Европа вече са отворени за посетители, но повечето от тях ще зарадват гостите си в края на ноември или началото на декември. Така или иначе, предлаганите програми са съобразени с работно време и календара на събитията.

Цените на офертите за пътувания по време на коледните базари започват от под 400 лева и стигат до двойно повече според избраната програма, транспорт и включени екскурзии.

В Прага изкушават с колбаси, шунка, местни бири и сладкиша трделник

Празникът във Виена е магически

Ако изберете да напазарувате подаръци за Коледа на близките си от Прага, няма да останете разочаровани. Ще можете да си купите изделия от керамика, традиционни и модерни бижута, дантелени и плетени покривки, дрехи и украси, дървени играчки, ароматни свещи, шапки и ръкавици или пък кукли, облечени в чешки костюми.

30-02Двата най-известни базара в Прага са този на Вацлавският площад, както и този на площада в Стария град, като двете места са едва на 5 минути пешеходно разстояние един от друг. И двата през тази година ще отворят на 1-ви декември и ще работят без почивен ден до 6-ти януари 2019 г. Всяка година коледните базари в чешката столица имат и основна тема, на която са посветени. Тя става ясна в края на ноември. През миналата година духът на местата бе подчинен на историята на града.

Така или иначе, ако искате да снимате хора в традиционни местни костюми, няма да останете разочаровани. От цялата страна към Прага за коледните базари пътуват ученици, облечени в народни носии, които пеят коледни песни.

Доброто настроение на посетителите се гарантира и от вкусните храни и местни питиета, които можете да опитате. Безспорно най-известният посланник на Чехия по света е бирата. И какъв по-добър повод да опитате възможно най-много различни видове от местното пиво от коледния базар? Ако искате да се стоплите можете да заложите на греяно вино с ароматни подправки, грог, медовина или горещ шоколад.

30-03Мезетата включват прочутата пражка шунка, много различни видове колбаси, типичният унгарски “лангош” – подобно на мекица тестено изделие, покрито със сирене, чесън и кетчуп. Естествено не липсват и десерти като палачинки или трделник – специалитет от козуначено тесто, изпечено върху дебели шишове докато заеме формата на кух цилиндър.

Като атракция за най-малките са предвидени и кошари за животни. Там децата могат да видят и погалят кози, овце и магарета. Не липсва и възстановка на рождествената сцена.

Докато сте в Прага можете да разгледате и великолепния дворцов комплекс “Храдчани”, грандиозната готическа катедрала “Свети Вит”, Златната уличка, чиито къщи са построени през 16-ти век и домът на Кафка, Карловският мост с неговите многобройни статуи и улични музиканти. Или просто да поемете към следващия коледен базар в Братислава, Виена или Будапеща.

Във Виена ще имате възможността да усетите коледния дух на много различни места в града. Сред най-популярните от тях са базарът на Ратхаусплац, Коледното село на площад “ Мария Тереза”, в музейния квартал, на Щефанплац, пред двореца Шьонбрун. Една част от тематичните пазари отварят за туристи и местни посетители още в средата на ноември. Коледата във Виена е магическа, категорични са тези, които са успели да є се насладят поне веднъж. И няма как да е иначе предвид факта, че традицията датира поне от 13-ти век.

Подобно на Прага и в австрийската столица дървени къщи са приютили разнообразни сувенири, дрехи, шапки, традиционни изделия, украси за елха и различни кулинарни изкушения. Децата могат да се забавляват и да направят нещо с ръцете си в някоя от многобройните коледни работилници. Атракция за най-малките е и подранилият Дядо Коледа, с който могат да си направят снимка или поне да го послушат как чете стихове и разказва приказки. Атмосферата тук се допълва и от многобройните коледни концерти.

Във Виена можете да разглеждате забележителностите с дни и месеци, така че няма да ви даваме съвети. Но независимо дали сте почитател на бохемския живот, модата, искате да видите интересни исторически забележителности или световноизвестни картини, да чуете класически концерт или да се насладите на оперен спектакъл, Виена има какво да ви предложи и с какво да ви изненада.

В Будапеща предлагат рибарска супа и печено прасенце

Куклен театър забавлява децата

В Будапеща през ноември и декември също ще сгреят сърцето и тялото ви по време на традиционните коледни базари, с които е известна унгарската столица. Тук можете да опитате празничното питие “крампампули”. Това е вид пунш, който се приготвя в голяма купа, в която се поставят стафиди, сушени сливи, смокини, фурми и портокалови корички. Добавя се захар и сместта се залива с ром.

Всичко това се запалва, за да изгори част от алкохола, след което се добавя греяно вино, чай и портокалов сок. И дори и да ви звучи странно ви обещаваме, че вкусът ще ви очарова. Естествено на пазарите можете да пробвате и по-традиционни питиета като греяно вино, грог или наливна бира. Всяка година греяните питиета се предлагат в чаши със специален и различен дизайн, които влизат в цената на напитката и можете да вземете като сувенири. Или пък да върнете и да си вземете обратно част от платената сума.

Изкушенията за небцето също не са едно и две. Сред тях са рибарска супа, печено прасенце, зеле с колбаси, гъши кълки, свинско, различни колбаси, орехова торта със сладко от сини сливи и макови семена и други местни специалитети.

Не липсват и забавления за децата като куклен театър и различни организирани игри. Порасналите посетители пък могат да усвоят традиционни унгарски занаяти като плетене на кошници, печене на сладкиши, плъстене или направа на ароматни коледни свещи.

Карайте кънки в сърцето на Загреб

Пазарът на хърватската столица три пъти е избиран за №1

30-06Изненадващо или не, но коледният базар в хърватската столица Загреб е избиран три пъти за най-добрия в Европа от потребителите на специализиран сайт за разглеждане на празничните мероприятия на Стария Континент и от потребителите на Лонли Планет. Сред забавленията, които се предлагат на туристите е и възможността да покарат кънки на лед в самото сърце на града. Освен да опитате традиционни коледни и местни специалитети в Загреб ще имате възможността и да се насладите на многобройните концерти и изпълнения на музиканти в целия град.

Всяка година Загреб изненадва с нови прояви и специалитети, заради което е и едно от любимите места в Европа на младежите. Коледната приказна гора също е магическо място, които ви препоръчваме да посетите. Целият град е облян в празнични светлини и дори само разходката по улиците на Загреб ще ви зареди с положителни емоции за дълго време.

В Берлин вариантите са над 80

Най-голямата шейна е до зоопарка, романтика край Шарлотенбур

Караоке партита се конкурират с класическа музика

30-07Над 80 различни коледни пазара можете да посетите само в сърцето на германската столица Берлин в края на ноември и през декември. В целия град се усеща духа на наближаващия християнски празник, а магазините предлагат и специални намаления за шопинг маниаците и тези, които искат да зарадват любимия човек с нещо оригинално.

Заради многобройните опции, всеки може да намери своето забавление на коледните базари в Берлин. На пазара край известната Зоологическа градина на немската столица можете да се качите на най-голямата шейна в Европа или да се забавлявате на различни музикални партита всяка вечер. Значително по-романтична е атмосферата край двореца Шарлотенбург, като емоциите там са озвучени и от класически пиеси. Кънки можете да покарате на базара край Александърплац, а на съседния базар да пробвате уменията си в шофирането на блъскащи се колички, да се повозите на дървено виенско колело или да пробвате някоя друга увеселителна атракция.

Един от най-големите базари се намира в квартала „Шпандау”. Там можете да премерите сили с кандидат певци и певици от целия свят на някое от организираните караоке партита.

В Берлин можете да посетите и специализиран „зелен” еко коледен базар. Из целия град се носи ароматът на печени ябълки и кестени, джинджифилови бисквити и греяно вино. Според повече от туристите най-красивите коледни пазари са именно в Берлин, така че пропускайте това преживяване, ако можете да си го позволите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм