Коледна приказка в Антверпен

Красотата на Антверпен по Коледа е изключителна. Още по-изящна е вечер, когато градът е осветен от хиляди празнични лампички. Атмосферата на площада пред кметството и около паметника на Рубенс става наистина приказна. Тук идват местните жители и гостите на града, за да отпразнуват заедно коледно-новогодишните празници.

[modula id="3453531"]

През декември и януари целият исторически център на града се превръща в Коледен пазар, където блажено се носят аромати на печени наденички и греяно вино. Горещият шоколад също не е за изпускане, защото го предлагат с мек сметанов бонбон и ако се разтопи, става на вкусна пяна. Музиката и огънят около зимния пазар задържат възрастни и млади хора тук, докато други предпочитат да отидат на ледената пързалка. За спомен всеки си прави снимки с Дядо Коледа.

Освен пържените картофи, белгиййците обичат огромните гофрети, които се продават навсякъде и приличат на дебели мрежести палачинки. Тях човек не може да отнесе вкъщи, за разлика от шоколада – това е наслада на мига, гарнирана с десетки видове плодове, сметана, конфитюри, желета...

Пристанището на замъка Хет Стийн

На пристанището могат да се видят отблизо преминаващите товарни кораби. Годишно оттук е пътят на над 60 хиляди плавателни съда. Характерно за порта е, че е разположен на 80 км навътре в сушата и разполага с 610 ха покрито складово пространство – най-голямото в северноевропейските държави.

За туристите е интересен и средновековният замък Хет Стийн, който се намира близо до пристанището. Той е истинска машина на времето, която с помощта на въображението може да ви пренесе в Средновековието. Построена между 1200 и 1225 г., това е най-старата запазена сграда в Антверпен. През вековете е бил благороднически дом, в друго време - място за изтезания и затвор, а през 19-и век са съборени къщите около него, за да се облагороди пространството около пристанището. До 2011 г. замъкът е бил музей на морската история, затова отвън може да се види стар шлеп.

Пред портите на замъка посреща статуя на приказния герой Ланге Вапер, който според легендата е в пъти по-голям от съселяните си. Външните фасади изглеждат буквално като декори на филм. Отвътре замъкът е мрачен заради тесните прозорци, през които влиза оскъдна светлина. Голямата зала се ползва като столова по време на празници, в които идват деца и възрастни хора.

Централната жп гара - с българско участие

Централната жп гара в Антверпен е истинско архитектурно бижу, с което се кичи градът, направено като израз на стремежа на фламандците да покажат търговската си сила. Построена е в стил еклектика и въпреки че няма нито метър отвътре или отвън, непокрит от орнаменти, не изглежда кичозно, а е направена с изискан майсторски вкус. Главната зала е в необароков стил и дава усещането, че човек се намира във великолепен просторен замък.

При изграждането са използвани 20 вида мрамор и камък, а стълбището изглежда величествено. Официалното откриване на сградата е било през 1905 г. по времето на крал Леополд II. От 1993 до 2009 г. гарата е реставрирана. В процеса участва и нашият архитект Ивайло Вутов. Негово дело е венецът под централния часовник и това е първото нещо, което впечатлява пътниците при слизане от влака. Куполният таван над релсите се издига на 40 метра в най-високата си точка. Железопътните линии са разположени на три нива, като две от тях са под земята, за да обслужват високоскоростните международни влакове. Интериорът на гарата е толкова величествен, че мястото е заслужило прозвището ЖП Катедрала.

Площадът на Рубенс

Близо до стените на величествената катедрала „Света Богородица“ е паметникът на аристократичния фламандец, който се нарежда сред най-талантливите творци в епохата на барока. Тук на площада в делнични дни местните градинари представят продукцията си в изключително пъстроцветие. Самият Рубенс бил добре образован дипломат и рицар, а днес неговият дом е превърнат в музей с богата вътрешна градина. Тук е било ателието на художника, откъдето са произлезли картините за аристокрацията и колекционери на изобразителното изкуство в цяла тогавашна Европа.

На няколко крачки вдясно от тежките порти на катедралата е пряката, отвеждаща до централния площад на града. Тук е сградата на кметството, която впечатлява с десетките знамена, поставени на фасадата му, израз на уважението към 173-те националности, включително към българите, които живеят в Антверпен. На площада също се намират сгради, които представляват запазени в автентичен вид трговски и занаятчийски къщи със стъпаловидни покриви. Пред сградата на кметството е поставена прекрасна статуя на гиганта Антигон, дал името на белгийския град. Под него са поставени статуи на жени, символизиращи правосъдието, предпазливостта и непорочността.

Диамантеният квартал

Ако искате да се потопите в блясъка на диамантите, изборът е огромен. Местните хора казват, че диамантите в Антверпен са повече от където и да било другаде по света. На метри от централната гара започва кварталът от магазини, където се предлагат всякакви размери и цветове на скъпоценния камък. Бижутата са и в закритата шопинг галерия на гарата, чийто интериор прилича повече на голям музей, отколкото на скъпа, прескъпа търговска улица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм