Колежът по туризъм влезе в модерен дом

Варна, Бургас и София стават центрове за обучение по туризъм

Колежът по туризъм, който е част от Икономическия университет във Варна, най-сетне се сдоби със собствен и модерен дом.

kolej-dom

След проточила се близо четири десетилетия сага най-старото висше училище за подготовка на специалисти за хотелиерството и ресторантьорството се настани в основно ремонтираното здание на бившата ПГ по автотранспорт. То бе дадено за корпус на ИУ с решение на Министерския съвет от 2016 г. 700 бъдещи професионални бакалаври вече разполагат с модерна материална база и зали за практика, каквито им липсваха, докато колежът делеше сграда с НУИ "Добри Христов".

За 55 г. прочутото с рекордната реализация на възпитаниците си учебно заведение е подготвило близо 45 000 специалисти, стана ясно на церемонията по откриването, която уважиха просветният министър Красимир Вълчев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, ректорът на ИУ проф. Пламен Илиев и представители на академичната общност в града.

"След направеното преструктуриране ще спре орязването на приема по направление "Туризъм" във висшите училища с традиции в обучението на професионални бакалаври", съобщи министър Вълчев. "Заради огромното търсене на кадри през следващите години приемът ще се концентрира в три центъра - Варна, Бургас и София", добави той.

Към Колежа по туризъм ще бъде изграден и голям спортен център с 1000 места, който ще могат да ползват и възпитаниците на съседните училища в бъдещия нов образователен център на Варна, анонсира ректорът на ИУ проф. Пламен Илиев. "Вярвайте ми, изключително лесно се работи, когато всички гледаме в една посока", добави той с благодарност към местната и централна власт за подкрепата на проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България