Колекционери от Австрия показват творби на Марко Хаджиколев в ГХГ-Пловдив

Градска художествена галерия в Пловдив ще покаже през следващата седмица творби на Марко Хаджиколев - един от родните художници, създавали своето творчество основно в емиграция. Изложбата от рисунки и живопис "Памет за Марко Хаджиколев" е организирана в партньорство с виенската галерия "Гамма" и австрийски колекционери.

Откриването на изложбата е на 10 април, а в нея се представят творби, които не са показвани досега у нас. На широката публика у нас е малко известно, че Марко Хаджиколев е един от най-крупните дарители на НДФ "13 века България". През май 2006г. той дари на фонда 200 свои творби, като сред тях е уникалната серия "Ерос" от 35 графики.

Марко Хаджиколев е роден през 1924 г. в Дедеагач (днешен Александропулос), но още като дете пристига със семейството си в Пловдив, където учи и работи. Завършва специалността "Илюстрация и оформление на книгата" при проф. Илия Бешков в Художествената академия в София, а след това работи в пловдивския отдел "Реклама" на държавно предприятие "Разпространение на филми".

Обявен е за невъзвращенец от тогавашните власти у нас, след като през 1960 г..заминава със своята съпруга - художничката Надка Трендафилова, на гости във Виена и решава да остане там и да учи в Художествената академия в австрийската столица.

Творби на Марко Хаджиколев са купувани от галерии и колекционери във Виена, Вашингтон и други градове по света. За първи път се връща у нас едва през 1990 г., когато отново придобива българско гражданство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони