Колекционер събра над 450 автомобила

Британец притежава 24 екземпляра от един и същ модел Aston Martin

През 1968 г. британският предприемач Роджър Дудинг купува първата си лична кола. Това е британското купе Jensen FF – първият лек автомобил без висока проходимост, но със задвижване на четирите колела и антиблокиращи спирачки. Половин век по-късно англичанинът продължава да притежава този модел, плюс още два като него и още над 450 автомобила и 70 мотоциклета.

Днес Роджър Дудинг е на 84 г. и има славата на собственик на най-голямата колекция от олдтаймери във Великобритания, а може би и в Европа. Наред с това той е най-големият собственик на гаражи и складови клетки в Обединеното кралство, което го превръща и в един от най-заможните поданици на Елизабет II.

Роджър Дудинг става богат благодарение на изобретението си – машина за номера, която слага ред при чакането на опашка. Идеята му хрумва, когато жена му го праща да купи наденица за вечеря и той се натъква на много купувачи и хаос в кварталната месарница. По-късно той стартира и бизнес със складови клетки, който бързо се разраства.

Един от складовете на предприемача е превърнат в гараж за огромната му колекция от автомобили и мотоциклети, чиято обща стойност надхвърля 50 млн. евро. Най-старото превозно средство е двуместна открита кола Hispano Suiza Type 24 с мощност 10 конски сили от 1918 г. – един от общо двата оцелели до днес екземпляра от този модел. Любимият автомобил на Роджър Дудинг е Aston Martin Lagonda от края на 70-те години – той притежава 24 екземпляра или 4% от цялата продукция, като един от моделите е с позлатени емблеми, тъй като е по поръчка на саудитски принц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили