Колекцията на Васил Божков ще бъде съхранявана в НИМ, а картините - в Националната галерия

Ако бъде иззета колекцията на бизнесмена Васил Божков от сградата на "Нове Холдинг", тя ще бъде съхранявана в депата на Националния исторически музей, а картините ще се пазат във тези на Националната художествена галерия. Това обясни министърът на културата Боил Банов на пресконференцията в МК.

"Там има влагоуловители, поддържа се необходимата температура и помещенията отговарят на всички изисквания", добави Банов.

На журналистически въпрос как точно ще бъдат изнесени антиките от колекцията на бизнесмена той каза, е в археологията има стандарти, които са валидни за всяка една държава. Банов влезе и в детайли, като обясни, че в специални кутии се изрязва пространство, в което да се поставя експоната, така че по никакъв начин да не бъде увреден. "Няма бягане от този стандарт", подчерта той.

Министърът увери, че наши експерти от НИМ и НХГ са посрещали огромни изложби, изпращали са и наши навън и до този момент не е имало никакви проблеми по отношение съхранявнето при транспортиране на експонатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България