Колко време могат да държат мандата реформаторите?

В отсъствието на всичките си лидери и на двете най-големи партии - ДБГ и ДСБ, представители на Реформаторския блок от партиите СДС, БЗНС и БНД получиха от президента третия мандат за съставяне на правителство, но не уточниха в какъв срок ще го върнат, ако не успеят да го реализират.

За разлика първия и втория мандат, които по право са за най-големите политически сили, третата парламентарна група, която е избор на президента, няма изричен срок за това, записан в конституцията.

Чл. 99, ал. 3 от основния закон гласи: "Ако и в този случай (връченият втори проучвателен мандат, бел. ред.) не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея (7-дневен, бел. ред.) възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател".

Тоест срок има за връчване на мандата, но не и връщането му.

Конституционният съд има тълкувателно решение по този текст, но не и за този казус, който може да се превърне в поредния прецедент.

В решение №20 от 1992 г. с докладчик съдия Александър Арабаджиев е обсъдена "значимостта на разглеждания момент, който настъпва след два неуспешни опита за образуване на правителство". "За разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство (и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка), може да се окаже прекомерно дълъг", посочва Арабаджиев.

"Друга особеност на процедурата в тази й част се състои в обстоятелството, че президентът извършва възлагане най-напред на някоя от следващите парламентарни групи, т.е. на парламентарна група като такава, а не на посочен кандидат, и едва след това проучвателният мандат се възлага на посочен кандидат за министър-председател", посочва още Арабаджиев.

"Различието може да бъде обяснено с това, че е необходимо да се даде възможност на някоя от следващите парламентарни групи също да проведе политически консултации, за да се потърси и намери начин за образуване на стабилна коалиция", мотивира се съдията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика