Командването на Сухопътните войски е домакин на конференция от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка

Командването на Сухопътните войски на Българската армия е домакин на конференция от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative“. Тя се провежда в периода 15 – 17 май 2018 г. съвместно с Командването за водене на бойни действия в планинско- гориста местност (MW COMMAND) на Австрийските Сухопътни войски. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на отбраната.

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. В него участват 60 представители от 14 държави, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за „Планинска война” (NATO MW COE) в Република Словения и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за „Операции в екстремни зимни условия” (COE CWO) в Кралство Норвегия. Във фокуса на дискусиите ще бъдат въпроси, свързани с подготовката и повишаването на бойните способности на военнослужещите за действия във високопланински, включително тежки зимни условия на висока надморска височина.

Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative” датира от 2012 г., но официалното начало е поставено на 9 юни 2015 г. на тържествена церемония, проведена в района на 6-та планинска пехотна бригада на Австрийските въоръжени сили в град Хохфилцен. Тогава официално е подписан Меморандум за разбирателство между федералния министър на отбраната на Република Австрия и министрите на отбраната на девет страни, между които и Република България, за сътрудничество в областта на обединяване и споделяне, като част от Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО).

България става част от тази инициатива, която поставя началото на нови взаимоотношения между страните от Европейския съюз за подготовка и справяне с новите предизвикателства, свързани с възможните дейности и опасности, произтичащи от планината и най-вече защитата на държавните граници в трудно достъпните планински райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България