Командироват екип от УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив в Центъра за бежанци в Харманли

Лекари и медицински сестри от Клиниката по инфекциозни болести на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив ще бъдат командировани отново в Центъра за чужденци в Харманли, за да извършват прегледи на настанените там бежанци. В екипа са включени медици от различни специалности - "Паразитология", "Инфекциозни болести" и "Дерматология".

Скринингът, който ще извършат служителите на УМБАЛ "Свети Георги", е част от графика на МЗ, в който в различни периоди лекари от няколко болници ще извършват посещения и прегледи в Центъра за чужденци в Харманли. Преди седмица екип от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив посети лагера и за 2 дни извърши скрининг на над 200 души, като бяха установени няколко случая на варицела, пневмония и гнойна ангина.

Едва 17 души с малария и лайшманиоза са приети и лекувани през последните 2 години в Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив, като осем са български граждани, съобщиха от пресцентъра на най-голямата държавна болница в града под тепетата. През 2015 г. с малария са приети четирима пациенти - трима българи и един бежанец, а с кожна лайшманиоза е хоспитализиран един чужденец от Центъра в Харманли.

От началото на 2016 г. до момента са приети и лекувани 9 души с малария - двама български граждани и 7 бежанци, като трима от тях са от лагера в Харманли. С висцерална лайшманиоза са хоспитализирани трима пациенти, все български граждани, уточниха от УМБАЛ "Свети Георги".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България