Командир на патриарха от казармата го посрещна в Преслав

Командирът на патриарх Неофит от казармата дойде в старата столица Велики Преслав, за да се срещне със своя войник. О.з.полк Боян Добрев/84 г./ разцелува сърдечно висшия духовник, той също видимо се развълнува. "Здравей, капитане!", обърна се Неофит към някогашния си началник. Както "Труд" писа, висшият духовник отслужи в неделя благодарствен молебен в старопрестолния град по повод 1125 г. от Преславския църковно-народен събор.

"Беше ми войник, служи в мойта батарея в Бояново, Елховско. 11 г. ни е разликата. Беше отличен войник и човек. Възпитан, умен...", каза Добрев пред "Труд". Патриархът бил мерач на 57-милиметрово оръдие. Освен това, заради красивият му почерк, го ползвали и за писар на батареята.

Военният пенсионер пътувал от Разград до старопрестолния град и в неделя чака войника си патриарх повече от 4 часа да пристигне във Владетелската базилика. Не се били срещали откакто е на високия пост, преди това съдбата ги засичала в София. "Избраха най-добрия човек за глава на църквата. Казвам го, защото беше прекрасен и като войник", категоричен бе о.з. полковникът, който с трепет изслуша богослужението заедно със стотици миряни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България