Комисар Николай Николов: Ситуацията с язовирите в страната е под контрол

"Не се очакват опасни явления, ситуацията в страната е под контрол", заяви гл. комисар Николай Николов на извънреден брифинг относно състоянието на язовирите в страната.

"Ситуацията в страната е нормална за сезона, спокойно е", допълни още Николов.

Ситуацията започва най-напред от язовир "Тича", където от вчера се наблюдава състоянието му на място. Язовирът прелива, но това не създава никакви проблеми.

По-проблемна, но не и критична, е ситуацията в община Хайредин, която е предизвикана от два каскадни язовира. Първият-Рогозен 1-прелива през преливника, който е частично повреден и създава реален риск от повреда на цялото съоръжение, което наложи обявяване на бедствено положение и заедно с това са започнали инженернна работа за понижаване нивото на реката. Към момента пряка опасност за Бързина и Ботово няма, но за по-голяма сигурност хората са евакуирани при роднини.

Нивата на реките в цялата страна са повишени, според комисар Николов, като най-значително повишени са в северната част на страната, а това са реките Огоста, Скът и Янтра, но няма пряка опасност за населените места. Очаква се нивото на река Янтра да е най-повишено тази нощ.

"В близките 3 дни не се предвижда опасно време, то ще е като днешното, не бива да очакваме рязко повишаване нивата на реките, но все пак има допълнителни указания за предприемане на необходими мерки, най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение за евентуална опасност", информира комисарят.

Министър Красимир Каракачанов заяви още, че МО е подготвило 16 модулни формирования с лодки и хеликоптери, които са готови да се намесят и да помагат в случай на нужда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България