"Комисар Попов" звъни да се хвърлят пари от балкона в нова ало измама

Нов вид ало-измама по схемата „Помогни на полицията” е регистрирана в Сливен – предупредиха от ОД на МВР. В сценария мнимият полицай вече се казва комисар Попов, като антимафиота от хитовия български сериал „Под прикритие”. Използват се и несъществуващи „спешни” телефонни номера 9 112 и 9 144. Те объркват лесно по-възрастните хора, защото са близки до действителния спешен номер 112 и до често използвания в миналото номер за телефонни услуги 144.

На 27 октомври пенсионер от Сливен получил обаждане на стационарния си домашен телефон от „комисар Попов” от полицията. Мнимият борец срещу мафията обяснил, че звъни, за да предупреди за появили се брутални банди. Те заплашвали невинни хора с физическа саморазправа, ако не им дадат парите си. „Комисарят” поискал мобилния номер на пенсионера, уж за да има резервна връзка. Успял чрез психологически натиск да научи, че старецът държи голяма сума пари вкъщи. Предупредил жертвата си, че при съмнения за измамници можело да звъни на кратките спешни телефони на МВР 9 112 и 9 144. След като приключил разговора с „ченгето”, пенсионерът получил второ обаждане, този път от бандата. Непознат мъжки глас нагло му заявил, че ако не даде парите си, ще го намери, защото знае къде живее, ще му отреже ушите, ще му нареже лицето. Дядото тръшнал слушалката и веднага набрал 9 112 без да знае, че от другата страна не са затворили. Така линията останала отворена и човекът, без да знае, отново разговарял с измамниците.

В същото време му позвънил и мобилния телефон. „Комисар Попов” казал: „Виждаш ли! Предупредих те! Тук, в полицията, светна червена лампа за твоя телефон, че си получил заплаха. Нямаш изход – хвърляй парите през балкона, а пък ние ще ги хванем!”. Престъпниците са успели дълго време да държат на двата телефона едновременно – стационарния и мобилния , жертвата си, за да не може да потърси действителна помощ. Пенсионерът бил изплашен и ужасен почти до смърт, но все пак събрал кураж и отишъл в полицията. Въпреки съмненията си, че е станал жертва на телефонни измамници, все пак той най-напред попитал дали в МВР-Сливен не работи комисар Попов.

От Областната дирекция на МВР за пореден път предупредиха възрастните хора да не се доверяват на непознати, да не им предоставят личните си данни и мобилни номера, веднага да се свързват с децата и роднините си и с най-близкото управление на полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право