Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Напоследък педофилията в интернет расте. Това заяви комисар Явор Колев, началник-отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, който е в международния екип, разследващ случая със заловения британски педофил във Велико Търново.

До задържането на злосторника се стигнало след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, колегите им от ОД на МВР във Велико Търново и сектор „Издирване“ – ГДНП. По думите му, за последните две седмица са заловени четирима педофили, които действат на територията на страната- трима български граждани и британеца.

При ареста в петък, 56-годишният британец се е опитал първо да се представи за братовчед си. Комисар Колев потвърди, че мъжът се подвизавал във Велико Търново като художник и музикант, както и че е бил променил сериозно визията си. Той го определи като не много контактен, като се предполага, че не е поддържал тесни контакти с местната британска общност.

Намерените материали с порнографско съдържание на малки деца мъжът разпространявал в интернет, а не ги е ползвал за търговия.

„Такива лица не използват контактите с малолетни и непълнолетни в мрежата, за да спечелят материални облаги. Няма как да търгуват с деца, а за да удовлетворят своите извратени сексуални нагони“, коментира комисар Колев.

Той допълни, че начинът по който действат педофилите, за да уловят своите невръстни жертви в интернет, е сходен.

"Те ползват фалшиви профили в социалните мрежи със снимки на деца на приблизителна възраст на тези, които примамват, или малко по-големи- 15-16 годишни и завързват контакт с тях. След като спечелят доверието им, започват да карат децата да се събличат и да правят определени сексуални действия пред камера, като правят записи с тях. Събират записи и снимки на децата и почват да ги изнудват - че техните връстници или родители ще научат. Освен това карат жертвите си, да привличат и свои съученици или връстници към перверзното деяние“, коментира комисар Колев.

Той уточни, че често някои от перверзниците стигат и до уговорки на реални срещи с децата. Комисар Колев е категоричен, че педофилията се разраства най-вече заради липсата или занижения родителски контрол.

"Масово родителите не знаят какво върши тяхното дете, което стои с часове в социалните мрежи и пред компютъра. Родителите си мислят, че когато детето е затворено в стаята и не е на улицата, то е неуязвимо.Опасностите в Интернет са доста, ние трябва да разговаряме с тях и да знаем какво става с тях и в реалния живот, и в интернет. Децата са най- важни, а не работата или парите. Там, където има деца, там има и педофили“, допълни комисар Явор Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право