Комисията "Грипен" връща назад процедурата за придобиване на нов изтребител

Народните представители от комисията "Грипен" връщат с няколко етапа назад процедурата за придобиване на нов изтребител, за да могат да се включат нови оферти.

Временната комисия за изтребителите не предлага рестарт на проекта за покупка на нов изтребител от самото начало, а от един етап насетне, заяви председателят Емил Христов. "Ще предложим да не бъде рестартиран от самото начало този проект, смятаме, че може да продължим от една определена рамка. Най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници. Да се направят опити за обсъждане на предложения за нов многоцелеви изтребител, за да постигнем по-високи отбранителни способности за българската армия", каза той.

Христов изрази учудването си как свръхсилите си работната група по време на служебното правителство е успяла за две седмици да прочете два тома с документация на английски и да извърши класацията.

По време на резюмето си той обърна внимание на факта, че междуведомствената работна група си е позволила да запише осми критерий, въпреки че парламентът е утвърдил само седем. Осмият е бил за схемата за изплащане на новия самолет.

"В заключение ние си позволяваме да предложим на МО във връзка с решението на КСНС и консенсуса да бъдат осигурени условия за реализация на трите проекта за модернизация на трите вида въоръжени сили, не за сметка, а успоредно с проекта, който разглеждаме", добави той.

От БСП възразиха, че се е провел трибунал срещу президента и призоваха от мнозинството направо да запишат в края на доклада и вида на новия тип боен самолет, който ще купуваме. Таско Ерменков дори каза част от името му, като пропусна буквата и назова само цифрата - 16.

"Нека да оставим решенията и действията на онези, които са призвани да ги взимат - изпълнителната власт. Нека парламентът и комисиите да не се превръщат в кърпичка, с която да избършат отговорността на правителството, апелира соцдепутатът. БСП няма да подкрепи доклада, отсякоха депутатите на Нинова.

От трибунал за президента този доклад се превърна в трибунал на Ненчев, заключи Жельо Бойчев и сподели с ирония, че е много раздвоен дали да не подкрепи заключението на комисията. Той попита също така как така се е появило четвърто предложение през февруари 2017 г., когато са били разглеждани само три оферти.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България