Комисията по здравеопазване прие на първо четене законопроекта за хората с увреждания

Комисията по здравеопазване прие единодушно на първо четене законопроекта за хората с увреждания с вносител Министерски съвет. Промените са внесени в парламента на 18 октомври. Според кабинета необходимостта от нов закон идва от това, че действащият Закон за интеграция на хората с увреждания е допълван и изменян над 30 пъти и е изчерпал потенциала си. Правителството предлага създаването на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерски съвет. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. В новата агенция ще работят екипи, които да извършват индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Ще се пренасочват служители от Агенцията за социално подпомагане.

През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. В него ще участват- двама представители, определени от омбудсмана, двама представители, определени от председателя на Комисията за защита от дискриминация; четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, определени от тях; един представител на академичната общност, определен от Българската академия на науките. Членовете му трябва да бъдат определени в 3-месечен срок от влизането в сила на закона, а в шестмесечен срок Съветът за наблюдение да приеме правилник за дейността си.

Законопроектът въвежда нов подход за социално приобщаване чрез оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се извършва от специализирани отдели в дирекции „Социално подпомагане“.

На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа от хората с увреждания. Тя ще се изчислява на базата на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. Всички издадени и влезли в сила месечни добави ще се трансформират. В случай че трансформираната месечна финансова подкрепа е в по-малък размер от досегашната, ще се отпуска по-благоприятната.

Ще се предоставят и целеви помощи съобразно вида на увреждането и потребностите на оценяваното лице. Помощите ще се отпускат за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ), покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство, приспособяване на жилище, балнеолечение и/или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище.

В рамките на законопроекта се въвежда „квота на работната сила“, която да гарантира и увеличи заетостта на хората с трайни увреждания в обичайна работна среда. Законовите разпореждания се отнасят за публичната и за частната сфера. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсационни вноски от работодателите. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с численост на персонала от 50 и повече работници и служители. С отделна разпоредба се предвиждат преференции за всеки работодател, който създаде производствено звено или сектор, в който работят 5 и повече хора с увреждания.

Със законопроекта е предвидено зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране на времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, както и за дете с определена чужда помощ, което се нуждае постоянно от чужда помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика