Комисията по отбрана в НС разглежда президентското вето върху сделката за F-16

Комисията по отбрана ще проведе извънредно заседание. Това предвижда програмата за работа на комисията. Депутатите ще разгледат президентското вето върху ратификацията на международните договори за F-16 блок 70.

Комисията по отбрана е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето. Заседанието е насрочено за 14.30 ч. в зала 232 на Народното събрание.

Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика