„Коммерсантъ“: България все още остава чужда

Българското правителство не преследва русофили

Посещението на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева в Москва имаше за цел да даде допълнителен тласък на двустранните отношения, които попаднаха в сериозен застой след разтрогването на проекта „Южен поток“ от страна на София. Външно всичко изглеждаше добре: гостенката се обръщаше към руския си колега Сергей Лавров на „ти“, а той на свой ред се пошегува с бъдещи съвместни проекти в газовия сектор. В откритата част на срещата двамата дипломати се опитаха да избегнат болезнени теми, но не успяха да прикрият напълно различията помежду си. По повод открита на 9 септември в РКИЦ в София изложба за 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, българското МВнР заяви в декларация, че „щитовете на съветската армия донесоха на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии“. В отговор на това Москва гневно отбеляза, че София „пренаписва история", като нарече позицията на българските власти „опасна тенденция“.

Посещението на Захариева имаше за цел да създаде впечатление, че нещата вървят във възходяща линия – при това в двете страни. По време на закритата част от разговорите Екатерина Захариева коментира най-общо темата за Втората световна война, но подчерта, че българската страна няма да промени позицията си.

На пресконференция след преговорите Екатерина Захариева, без да се обвързва с нищо, призова „да не се политизира историята“. И тя обяви намерението си да положи цветя на два особено важни за България паметници - на Героите от Плевен, както и на този на Св. св. Кирил и Методий. Трябва да се отбележи, че огромното мнозинство от външните министри, посещаващи Москва, полагат венци на Гроба на неизвестния войн.

Що се отнася до преследването на фигури, симпатизиращи на Москва, по информация на „Коммерсантъ“, Екатерина Захариева е уверила Сергей Лавров, че българското правителство няма нищо общо с подобни действия. Догодина се очаква Сергей Лавров да посети България. За последно той направи визита в София през 2014 година.

(Със съкращения, превод Агенция „Фокус“)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения