Компанията за превози "Юбер" ползвала бивши агенти на ЦРУ за търговско разузнаване

Американската компания „ Юбер ” (Uber), организираща онлайн таксиметрови услуги, е наемала бивши служители на ЦРУ, за да следят конкурентите и да научава търговските им тайни. Това съобщи във вторник телевизионната компания Ен Би Си.

Според информацията признанието е направено в съда от бившия високопоставен служител в „Юбер” Ричард Джейкъбс. Той се яви в съда по дело за кражба на технологии по което компанията разработваща безпилотни автомобили „Уеймо” (Waymo) обвинява „Юбер”. Според Джейкъбс „Юбер” е наемала и бивши служители в ЦРУ за да помагат на компанията да прониква в компютърните мрежи на конкурентите. Според него операциите са се извършвали извън САЩ.

Джейкъбс отговаряше в „Юбер” за сигурността, но бе уволнен преди седем месеца. След това адвокатът му изпрати в съда 37-странично писмо в което твърди, че наетият от „Юбер” екип се е занимавала с кражба на търговски тайни и след това се опитвала да замете следите с използване на специални компютри и устройства, които не оставят „цифрови следи”.

Във вторник Джейкъбс потвърди в съда данните и след това „Уеймо” поиска от съдията да отложи началото на изслушванията по същество, които трябваше да започнат през следващата седмица, за да има време за събиране на допълнителни доказателства. „Уеймо” е част от холдинга „Алфабет” (Alphabet). През февруари тя поиска забрана за „Юбер” и дъщерната ѝ „Ото” (Otto) да използва технологии за безпилотен автомолир. Уеймо обвини „Юбер” и „Ото” в кражба на технологии и по-конкретно на специалния лазерен радар (наричан лидар) , който е предназначен за използване в безпилотните автомобили. Компанията поиска и парична компенсация от 1,9 милиарда долара. „Уеймо твърди, че съоснователят на „Ото” Антъни Левандовски е похитил над 14 хиляди конфиденциални компютърни файла, сред които и чертежи на лидара.

П рез август „Ото” стана собственост на „Юбер” срещу 680 милиона долара. През май „Юбер” уволни Левандовски от поста водещ инженер като обясни действието си с нежелание да съдейства на лицата, които разследват това дело. В същото време компанията отхвърля изцяло обвиненията по свой адрес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии