Компромисът между Русия и ПАСЕ

Москва трябва да плати просрочените вноски

Конфронтацията със Запада вече се изчерпа

През 1996 г., когато приемаха Русия в Съвета на Европа, депутатът от Държавната дума Владимир Лукин - един от локомотивите на процеса, посочи, че присъствието ни в тази организация е равносилно на членство в клуба на нормалните европейски страни. Днес изглежда много вероятно Русия в крайна сметка да напусне този клуб. След като през 2014 г. започна конфликтът между Русия и Украйна, руските делегати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) бяха лишени от право на глас и изключени от всичките й ръководни органи. Кремъл отвърна, като замрази плащането на членски вноски, заплашвайки от време на време с окончателно излизане от организацията.

Съвсем скоро ще видим развръзката на тази история: не бъдат ли платени до юни просрочените членски вноски на Русия, изключването й от най-старата европейска междуправителствена организация (наричано Рукзит) ще стане неизбежно.

По всичко обаче личи, че нито Москва, нито мнозина от опонентите й смятат да се насочат към този сценарий. Конфронтацията със Запада вече се изчерпа и не обещава практически нищо на Кремъл в политически план. Рейтингите на президента Путин и кабинета му полека вървят надолу, тъй като философията на “обсадена крепост” все по-слабо мобилизира лоялния електорат, а “кримският ефект” вече се е стопил - няма и следа от еуфорията, белязала пролетта на 2014 г.

Наред с икономическата стагнация това крие рискове от конфликти между елитите в страната. Защото историята показва, че при спад в реалните доходи на населението, автократите с ниска популярност често стават токсичен актив дори за най-близкото си обкръжение с довчерашните му клетви за вярност. Второ, водещите световни икономики чакат вече от месеци нова фаза от рецесията и поевтиняване на суровините. Ясно е какво значи това за Русия с тежката й зависимост от петролните доходи. При това положение една сделка със Съвета на Европа би могла да стане отправна точка за диалог с оглед частично вдигане на западните икономически санкции срещу Кремъл.

(със съкращения от БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения