Компютърен специалист: Хакерската атака ще попречи на разследвания на НАП

След кибератаката срещу системите на НАП властта обяви, че ще подобри защитата на данните, които съхранява, но идентично обещание получихме точно преди година (когато спря да работи Търговският регистър - б.р.) и виждаме резултата от това. По този начин живеещият в Германия компютърен специалист и блогър Боян Юруков коментира пред БТВ ситуацията с хакерското посегателство срещу държавните сървъри.

Той припомни, че цялата изтекла информация - за доходите, адресите, имотите, собствеността и т.н. на милиони българи е събирана от НАП за нуждите ѝ и очевидно не е била пазена добре. Това, разбира се, може да се използва за измами и за изнудване. По-големият проблем е, че всъщност в този архив се съдържа информация от разследвания, които НАП води в момента, както и сигнали от партньорски служби към България.

"Това ще попречи на тези разследвания, би помогнало на потенциалните престъпници да укрият следите си, но и ще свали доверието към България като партньор", подчерта Юруков. По думите му цялата неприятна ситуация е могло да бъде предотвратена, ако хора като финансовия министър Владислав Горанов беше взел мерките, които обеща още преди години и беше направил институционалните реформи, които трябва да направи и има задължение, включително нормативно, да извърши - за да се предотвратят точно такива проблеми и да не се излагат на риск толкова много хора".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България