Конгресът на БСП гласува новия Устав на партията

Проектът за нов устав на БСП ще е в центъра на продължаващия втори ден 49-и Конгрес на социалистическата партия, който се провежда в НДК.

В първия конгресен ден делегатите приеха предизборната платформа на партията за извънредните парламентарни избори и коалиционната рамка на БСП.

В проектоустава се предвижда да се разшири кръгът от хора, които ще вземат важните за партията решения, в това число и избор на председател. В името на равните права се въвежда мандатност и за народните представители в рамките на 3 мандата, като подобна вече съществува за общинските и областните председатели, както и за председателя на партията – 2 мандата.

Новият устав ще гарантира участието на хора под 35 г. в Националния съвет чрез изискването един от двамата делегирани представители от всяка област да е младеж. Също така се предлага въвеждане на пряк избор от всички членове на председателя на БСП.

Предлага се още възстановяване на съществуването на мярка за партийно въздействие „изключване”. Засилват сеправомощията на контролните комисии на всички нива да следят за спазването на Устава.

Предвидено е БСП да изгради ефективно политическото образование, което да спомага за израстването на партийните кадри. Чрез проектодокумента се въвежда специализирана подготовка по сектори и стройна система за реален механизъм за оценка на кадрите от страна на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика