Конгресът на САЩ задължи Пентагона да изготви доклад за влиянието на Русия в Западните Балкани

Конгресът на САЩ задължи Пентагона да изготви анализ за военното сътрудничество на всяка една държава от Западните Балкани с Русия, предаде БГНЕС.

Директорът на Пентагона Джеймс Матис трябва да изготви доклад, който ще бъде изпратен в съоответните комисиите на двете камери на Конгреса, включително и тези за отбрана и външна политика. "Американският Конгрес иска подробен списък за "руското оръжие, военно оборудване и техника, което е закупено и доставено за над един милион долара във всяка една от страните от Западните Балкани от 2012-та година до днес", съобщи "Гласът на Америка".

В доклада на Матис трябва да има подробна информация за участието на силите за сигурност от Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово във военни обучения и тренировки с Русия за посочения период - от 2012-та до днес.

Конгресът иска и детайлен списък за всички договори за сътрудничеството в областта на сигурността на всяка една от посочените държави с Русия, включително и разузнавателното сътрудничество с Москва. Целта на този доклад е "САЩ да получат представа за сътрудничеството в областта на сигурността на страните от Западните Балкани с Руската федерация и какво е влиянието на това партньорство върху интересите на САЩ, НАТО, Западните Балкани и всяка една страна-членка на Атлантическия пакт, която граничи с държавите от Западните Балкани", се казва от документа.

В анализа трябва да се посочва и сътрудничеството на всяка една от страните от Западните Балкани със САЩ, включително в придобиване на американското военно въоръжение и техника на стойност над 1 млн. долари след 2012 г., пише още в документа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия