Конгресът на САЩ отхвърли искането за импийчмънт на Тръмп

Камарата на представителите (Конгресът, Долната камара) на САЩ отхвърли с голямо мнозинство предложението за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, поискано от депутат от Демократическата партия, предава американския новинарски канал Fox News.

Конгресмен Ал Грийн (Демократ, избран от Тексас), призовавал нееднократно за отстраняването на държавния глава, внесе две предложения за импийчмънт срещу Тръмп в сряда. Но депутатите моментално гласуваха срещу резолюцията. 364 представители отхвърлиха предложението, а 58, главно от Демократическата партия, го подкрепиха.

В драматична реч от трибуната на Конгреса преди гласуването, Грийн заяви, че Тръмп „не е готов“ за позицията си и го обвини в извършването на множество дребни престъпления.

Говорителят на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс определи усилията на Демократите като „жалки“.

В своята бележка към депутатите, Грийн не обвини президента в „препятстване на правосъдието“, нито спомена продължаващото разследване за руска намеса в президентските избори през 2016 година. Вместо това, той извади на преден план предполагаемата връзка на държавния глава с „Белия национализъм, нео-нацизъм и омразата“, както и „разпалването на омраза и враждебност“ и ги определи като нарушения, достойни за импийчмънт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка