КОНПИ отнема над 30 хил. лв. от бивш управител на общинско дружество в Бургас, сключвал договори със съпругата си

С окончателно решение Административен съд – Бургас постанови отнемане в полза на държавата на облага в размер на 33 000 лв. от Д.Е., бивш управител на общинско дружество, за подписани от него допълнителни споразумения към трудов договор със съпругата му, при които е бил установен конфликт на интереси. Това съобщиха от пресслужбата на КОНПИ.

Сумата е придобита от съпругата на Д.Е. въз основа на подписаните допълнителни споразумения. Санкцията е наложена по отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ).

С влязло в сила решение на първоинстанционния Бургаски районен съд, на Д.Е. е наложена още и глоба от 1000 лв. за нарушението на чл.8 от ЗПУКИ (отм.), както и глоба от 300 лв. за това, че не е подал декларация за частен интерес по конкретен повод и не си е направил самоотвод при вземането на решение в полза на свързано лице. Постановено е и отнемане на сумата от 367,42 лв., която представлява общата сума от нетните дневни възнаграждения на Д.Е., получени от деянието, породило конфликт на интереси.

С друго решение Административният съд във Варна е потвърдил наложена санкция на кмета на община Вълчи дол Георги Тронков в размер на 1000 лв. за това, че не е подал декларация за несъвместимост по отменения ЗПУКИ. Сумата вече е платена от Тронков по сметките на Комисията.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право