Консервативната партия на Великобритания отказа да върне даренията, направени от руски олигарси

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд отхвърли идеята на вдовицата на Александър Литвиненко – Марина, че Консервативната партия трябва да върне обратно получените дарения от над 820 хиляди лири от руски олигарси, като настоя, че парите са получени законно, пише британското ляво-либерално издание The Independent.

Канцлерът отрече също, че Кремъл „се надсмива“ на Великобритания за реакцията й на убийството на бившия двоен агент от ГРУ Сергей Скрипал и подозренията, че Русия е замесена в случая.

Марина Литвиненко призова да се върнат парите на руските олигарси, получени, след като Тереза Мей стана премиер на Обединеното кралство. Тя предупреди, че Лондон „трябва да бъде много внимателен с кого се сприятелява“.

Но Хамънд настоя, че „има много строги правила“ за правенето на дарения, като поясни, че те може да дойдат единствено от британски граждани с проверено минало.

„Има хора в тази страна, които са британски граждани с руски корени. Не мисля, че трябва да ги отделяме и да ги свързваме с Путин“, заяви той.

Independent пише, че „Торите“ са получили над 3 милиона лири като дарения от руски милиардери, след като взеха властта през 2010 година, а конкретно за периода след лятото на 2016 година, сумата е 820 хиляди лири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа