Константин Велев, председател на асоциацията на застрахователите: Хакерите трябва да си получат наказанието

Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Ще бъде изключително лош сигнал, ако ги пуснат

Засегнат е значим обществен ­интерес - личните данни на цялото трудоспособно население

Хакерите, които източиха данни от НАП, трябва да си получат наказанието, каза пред „Труд” Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. „Това, което те са направили, независимо дали са хакнали данни на застрахователни компании или на който и да е друг, в крайна сметка е един неоторизиран и незаконен достъп до тези данни от тяхна страна. Така че, ако съдът прецени, че са виновни за този неоторизиран достъп, те трябва да си получат наказанието, което предвижда законодателството. Тук не може да има две мнения по въпроса”, заяви Константин Велев. „Факт е, че има незаконно проникване в базите данни и на НАП и на застрахователни компании и това деяние само по себе си е нарушение на законите. А след като ги нарушава трябва да бъде санкционирано”, продължи той.

„В случая е засегнат значим обществен интерес. Аз не мога дори да си представя по-значим интерес от личните данни на повече от 5 млн. българи. Това е на практика цялото трудоспособно население на страната”, каза Константин Велев, и добави, че „ако един такъв случай остане без последствия, сигналът за обществото би бил изключително лош”.

Когато става дума за защита на личните данни, за всяко едно юридическо лице, което работи с такива данни, включително и за застрахователите, има редица изисквания на закона, които трябва да бъдат спазвани. „Ние спазваме тези изисквания. След като има нерегламентиран достъп до лични данни, които ние застрахователите, други юридически лица и държавни институции съхраняваме, ако този достъп в крайна сметка остане несанкциониран, това би бил изключително лош сигнал за всички”, коментира Константин Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България