Константин Каменаров - Доктор Телевизия

Кандидатите за генерален директор на БНТ са ясни. Едни имат потенциал, други кураж, а трети – жажда за участие. Прозират и усилия конкурсът да бъде дискредитиран, за да живее днешното ръководство. Добро или лошо, не е етично спрямо закона. Сега на ход е СЕМ. Кой би могъл да управлява успешно обществената медия?

Най-старата, най-легендарната: Телевизора. В предишния брой ви представихме . Сега е ред на Коко Каменаров.

Никой не е чувал Коко Каменаров да има врагове и по принцип в цялото интернет пространство не се намират такива текстове. По скоро е обратното. Най-вероятно щеше да бъде перфектният педиатър, психиатър, а да не говорим за гинеколог, защото като заговори, може да накара една скала да се вдетени, да сподели вековната си депресия, че дори да се сцепи на две. Но защо да се занимаваш със скали, след като можеш да си просто Коко. Умните хора не работят като вол, не се карат като идиоти, не си създават проблеми, но най-важното – не създават проблеми на другите. Това не е талант, а мъдрост. Защо да правиш маратонски рекорд, след като има градски транспорт?

Като дете мечтата на Коко Каменаров е била да стане диригент, дори се учил да свири на пиано. Най-вероятно упражненията по пиано са го отказали, защото да махаш с пръчка към челистки и цигуларки не е чак толкова гадно нещо.

Завършва медицина. Странно. Там също много се учи, пък и се очаква да спасяваш животи. Но какво пък. Последните новини ни отвориха очите, че самозванци могат да оперират и ръководят болници, значи и това не е чак толкова сложно. Просто режеш и шиеш.

Телевизията обаче е истинското призвание на доктор Каменаров. Той не работи, той е.

В началото на 90-те години Коко започва да работи като репортер на новините по БНТ “По света и у нас”. От там за известно време се премества в Ефир 2, където е водещ на новините. Но отново се завръща в ефира на БНТ, където се издига до поста шеф на новините “По света и у нас”.

След драматичните събития през 1996-97 година, когато държавата се срина, той за кратко се пробва да влезе в държавната администрация и политиката. В правителството на Иван Костов бе представен като говорител на кабинета. Там обаче попадна между Сцила и Харибда. Обсебващият прессекретар на кабинета и на света - Мишо Михайлов не му даде много поле за действия, и след още някой и друг месец Коко Каменаров се върна към света на свободата.

“Много харесвам политиката, харесвам и журналистиката, но за мен политиката не е нещо непременно, не е нито срамно, нито позорно да си тръгнеш тогава, когато нещата не се развиват така, както искаш”, изповяда се навремето Каменаров.

Само веднъж му се налага да се върне към лекарската си професия и това става в коридорите на властта. Костов има среща с дипломати. Изнервени от чакане, журналистите негодуват. Колега дори колабира от чакането. Тогава Каменаров зарязва дипломатите и се втурва да мери пулса и да носи вода на падналия възнак вестникар.

Позицията в Министерския съвет обаче отваря и третото око. Човек разбира, че не всичко е телевизия, не всичко е имидж. Има и реален бизнес, от който може да се живее добре. Каменаров става говорител на мобилния оператор “Мтел”. От там го повишават и заема висок пост в дирекция “Връзки с обществеността” в същата корпорация. Прави и собствен бизнес и честно казано, хората, които са го виждали по улиците, се кълнат, че е живеел много добре, щастливо и спокойно. Сигурен признак, че не се е страхувал от прокурори.

През 2011 година по предложение на Вяра Анкова, която е директор на БНТ, Коко приема длъжността “оперативен директор на БНТ”. Това се случва след 11 години отсъствие от телевизията. Каменаров се жени за водещата на “По света и у нас” Радина Червенова през 1998 година.

Почти е легендарна историят как двамата, за да се венчаят, е трябвало да имат и граждански брак, но нямало време. Коко и Радина бягат от работа, за да кажат набързо “Да!” един на друг и се върнали да разказват новини.

“Много е хубаво човек да е женен”, категорични са двамата. Пред други медии твърдят, че седем дни в седмицата, по 24 часа на ден са заедно и по никакъв начин не си доскучават. Радина твърди, че когато той нещо я ядоса, тя му отвръща с гневно 40-секундно мълчание.

Според една от легендите, в телевизията го води Евгения Атанасова, с която са съученици и приятели. Първият му репортаж е от забранен митинг на пенсионери. Тогавашната шефка на новините Емилия Иванова го харесва и веднага го взема за репортер в “По света и у нас”, а после води новините на Ефир 2, води и “Панорама” .

Потомък на банкер и депутат

Прадядото на Коко Каменаров - Христо Танчев, е бил банкер и народен представител. Коко пази портрета и молитвеника му като светиня, защото, според него, не са много хората, които притежават портретите на прадядовците си. Преувеличава, но нека тачи предците си. Неговото мото за БНТ преди време бе простичко: “В БНТ не може да ти е скучно, защото всеки ден има я интрига, я много работа, я някоя идиотска заповед.”

ЗА НЕГО

И без дисциплина постига феноменални резултати

Гражданинът Каменаров е феноменална загадка. Умее да постига резултати, без да е дисциплиниран. Нищо човешко не му е чуждо (и то х2), и пак успява да е сред най-талантливите ни журналисти и пиари. След двайсет години брак може да бъбри с жена си от вечерта до сутринта. Бос, без чехли. И като нищо ще ни изненада с нов златен век в телевизията, ако не му спретнат някой партиен кюляф.

Петър Стоянович,

бивш министър на културата

Трудно е да намериш толкова добър човек

Трудно ми е да кажа, че ми е приятел. Това би било прекалено семпло описание за него. Той е много над това и понеже няма такива като него, нямам и подходящите думи. Коко е от хората, които трудно можеш да намериш в света. Едно от най-важните му качества е, че е много интелигентен. С него само за 30 секунди можеш да се разбереш. Обичам острият му ум, ценя го заради всичките му други качества, които дори не мога да изброя.

Хилда Казасян, певица

Щастлива съм с него

Много е странно – когато има синхрон между хората, които дълго време живеят заедно, те дори и да не си говорят, са наясно с емоциите си. Няма грешка в този механизъм. Неизказаните неща ги усещаш. Много често двамата казваме едно и също в един и същи момент. Когато има любов, всичко се приема по-леко, по-лесно, винаги има изход. Изключително щастлив човек съм с такова голямо семейство, много е хубаво, че ги има, макар че понякога има безсъние, напрежение, проблеми.

Радина Черевенова,

тв водеща, съпруга

Има безупречно реноме

Константин Каменаров е една прекрасна кандидатура за поста. Сериозен професионал, безупречно реноме и с голям опит в телевизията. Смятам, че и екипът на БНТ споделя моето мнение, защото той е бил достатъчно дълго в медията , за да знае всичко което става в тази голяма къща. Изобщо телевизионен човек и с телевизионно семейство!

Константин Тилев, журналист, основател на радио FM+

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини