Константин Михайлов: Съжалявам само, че не се пробвах в голям отбор

Съжалявам само, че не се пробвах в голям отбор, за да сверя часовника си – заяви Константин Михайлов, който стана първият българи, приет в Залата на славата на НХЛ.

Именитият ни вратар има зад гърба си 28 световни първенства, единствен на планетата с подобно постижение. А през годините на три пъти е имал възможност да опита късмета си навън. Още 18-годишен е на лагер в славната школа на „Динамо“ (Москва). А след тридневен тест руснаците са впечатлени от уменията му и искат веднага да го вземат. „Бяха казали, че имам един път и половина по-бърз рефлекс от нормалния човек - разкри Михайлов. - Но нашите категорично отхвърлиха предложението. Казаха, че аз съм 50 процента от отбора.“

После още на два пъти получава подобни оферти, но резултатът е същият. „Имаше една комична ситуация, връщахме се от световното през 1994-а – спомня си Стоян Бъчваров, генсек на федерацията. - Бяхме загубили всичките си мачове, головата разлика бе 103:7. На границата със Словакия митничарите влизат да ни проверят. А един се провиква: „Я да стане да го видим този вратар, който е оцелял със 103 гола“. Та това бяха 600-700 шута за седем мача!“

Всъщност кариерата на Михайлов започва, като футболист. Играе 3 години, но след това се насочва към хокея. На две световни първенства е обявяван за най-добър вратар. А активно на леда остава до 50-годишна възраст. Сега е на 55 г. и тренира млади таланти. Но си изкарва прехраната като шофьор. Церемонията по приемането му в Залата на славата ще бъде на 26 май в Братислава по време на световното по хокей.

Константин Михайлов получил телефонно обаждане от самия президент на Международната федерация по хокей Рене Фазел, а неговата асистентка му разяснила точно кога ще бъде церемонията по приемането му в Залата на славата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт