Конституционният съд на Молдова отстрани временно президента Игор Додон

Снимка: Архив

Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор Додон, съобщи държавната информационна агенция IPN.

Решението на висшите магистрати е продиктувано от отказа на Додон да назначи двама министри, предложени от премиера Павел Филип.

Председателят на парламента или министър-председателят ще поемат временно правомощията, за да подпишат съотвените указите да назоват двамата кандидати за министри, които Игор Додон отказа да назначи.

През септември Павел Филип предложи на Додон кандидатурите на двама нови министри. За министър на здравеопазването, труда и социалните грижи се планираше назначаването на Силвия Раду, а за министър на селското стопанство и регионалното развитие - Николай Чубука. Молдовският президент се противопостави на предложенията се аргументира с това, че Раду няма медицинско образование, а Чубука буди съмнения за неподкупността си.

До този момент Додон бе временно отстраняван от длъжност три пъти, като в два от случаите решението бе свързано с отказа му за назначаване на министри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа