Конституционният съд прие като доказателства заявленията на Делян Добрев за оставка и за оттеглянето й

Конституционният съд прие по дело №8 от 2017 г. писмени доказателства - писмо от Народното събрание с приложени заверени преписи от заявления от народния представител Делян Добрев. Първото заявление е от 03.10.2017 г. за подаване на оставка като народен представител, а с второто заявление от 22.12.2017 г. се оттегля подадената оставка.

Препис от определението и писмените доказателства следва да се изпратят за сведение и на поканените да дадат правни мнения специалисти.

С определение по конституционно дело № 13/2017 г. Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на пленума на Върховния административен съд за даване на задължително тълкуване на чл. 125, ал. 2, предложение първо от Конституцията на Република България относно въпроса: „Разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България, задължава ли Върховния административен съд да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция?“

С определение по конституционно дело № 10/2017 г. Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Върховния касационен съд за обявяване на противоконституционност и на несъответствие с международните договори, по които Република България е страна на разпоредбите на чл. 127, ал. 1, предложения предпоследно и последно и на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Двете решения са приети единодушно с 12 гласа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика