Консумирането на жълти храни ни прави по-щастливи

Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени.

Проучването било поръчано от компанията за яйца "Хепи ег". Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове.

Изследването показва, че 70% от хората се чувстват по-щастливи, когато приемат храни с жълт цвят, пише Metro.co.uk.

61% от хората заявяват, че чиния с омлет ги прави по-щастливи. Макароните и сиренето са следващите най-популярни сред "щастливите храни", следвани от бананите и палачинките.

Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. 30 процента от респондентите асоцирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.

Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевата топлина и с ярките краски на детските играчки. Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл