Контрабандата с цигари се понижи до нов рекорд (обзор)

Асеновград и Перник са с най-висок дял, Габрово и Ямбол с най-нисък

Румъния с три пъти повече сив пазар от нас - 15,6%

Незаконни марки идват от Украйна, но най-голям процент фалшиви марки идват от неопределени места

0405-new_1_194038Сивият пазар на цигари у нас се сви с 0,8% и достигна 5,8% през първото тримесечие на 2018 г., показва традиционното проучване “Празни кутии от цигари”, проведено през февруари и март тази година в 26 града. Това е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в България, отчитат петте тютюневи компании, автори на инициативата.

Нивото на контрабандата намалява с големи темпове от 2014 г., когато процентът е бил 20%, като най-високото ниво е отчетено през 2010 г. - 34,5%. През 2017 г. отново бяха отчетени понижения на контрабандата, но между трето и четвърто тримесечиe делът на сивия сектор нарасна с 0,6%.

Данните от проучването сочат, че Асеновград и Перник са с най-високи дялове на консумация на нелегални цигари у нас, съответно с 18% и 14,7% от пазара. Веднага след тях се нареждат Благоевград (14,5%), Хасково (14%) и Велико Търново (10,7%). В другия край на скалата са Габрово и Ямбол (по 1,3%), Бургас (2,1%) и Шумен (2,8%).

Има градове, в които в пъти се е повишила консумацията на нелегални цигари, в сравнение с данните от края на миналата година. Те са с най-висок дял на сивия сектор. Открояват се още Монтана, в която сивият пазар на цигари е нараснал двойно - от 4% на 8%, и Плевен, където отчитат повишение от 6% на 9,5%.

Градовете, в които се наблюдава обратната тенденция, са Ямбол с драстично намаление от 12,7% до 1,3%, Сандански от 11% до 3% и Пазарджик от 14% до 7,3%.

В проучването се прави и сравнение на нивата на контрабандата в България с други четири страни, като се използват данни за първото тримесечие на 2018 г. Страната ни се нарежда непосредствено до Италия (5,8%), като данните показват още, че Румъния е с три пъти по-голям сив пазар от нас (15,6%). Германия и Франция пък отчитат нива на нелегалния пазар на цигари от 16% и 23,6%.

Около 20% от нелегалните цигари у нас копират марки на “незнайни компании”. Тютюневите фирми у нас коментират, че основните марки цигари, които се разпространяват нелегално, и собствениците на тези марки остават едни и същи през последните години. Наред с това, системно се появяват и нови брандове без аналог на легалния пазар у нас. Те излизат на пазара в цялата страна внезапно и бързо, заменяйки други предишни масово предлагани варианти.

Проучването показва, че най-голям процент незаконни марки идват от неопределени места, тоест не се знае дали се произвеждат в страната или са внос от чужбина. Голям процент идват от Украйна, става ясно от таблицата.

Премиерът Бойко Борисов:

300 млн. лева повече в бюджета

Бизнесът с горива също ще изсветлее

Борбата с контрабандата ще вкара 200-300 млн. лв. повече в бюджета през тази година, заяви премиерът Бойко Борисов. По традиция той присъстваше на работната среща, организирана от петте тютюневи компании, които участват в “Инициативата срещу незаконната търговия” с представители на правителството и правоприлагащите органи.

Бойко Борисов се похвали, че нивото на контрабандата на цигари е ниско, но за сметка на усилена работа. “Практиката показва, че за да не е нещо кампанийно, трябва да има много силна ангажираност на ръководството към отделните звена. Преди година решихме всяка сряда с главния прокурор, с данъчните, със службите и с МВР да провеждаме оперативка и да споделяме резултатите. Личното ангажиране на прокуратурата с тази тема има съответния резултат и води до бързо реагиране на отделните звена по райони”, заяви премиерът Бойко Борисов.

“Установихме, че играчите в тези 5,8% сив пазар на цигари опитват да ги пласират основно през интернет и през кораби”, каза още премиерът и подчерта добрите резултати и в борбата с мигрантския трафик - 77 задържани трафиканти и превозвачи, като 16-17 от тях са деца – използват ги, за да превеждат мигрантите до депа, уточни премиерът.

“Бизнесът при горивата също ще изсветлее. Няма една дума истина в приказките – аз съм малка частна петролна бедна компания”, заяви категорично премиерът Борисов.

Близо 20 тона нарязан тютюн и над 10 милиона къса цигари са били заловени от органите на МВР през последните шест месеца, посочи вътрешният министър Валентин Радев. 553 са досъдебните производства, които са били образувани през последните шест месеца за нелегално разпространение на цигари, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика