Контрабандист на прекурсори остава окончателно в ареста

Снимка: Архив

Холандецът бил съден многократно в Белгия, лежал в затвора за търговия с дрога

Холандец, който в началото на юни бе арестуван със свой сънародник за контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на амфетамини, ще дочака финала на разследването зад решетките. Това реши окончателно Варненският апелативен съд, пред който Курт М. обжалва мярката си за неотклонение.

55-годишният мъж е обвиняем затова, че от 26 януари 2017 г. до 16 март тази година заедно с 50-годишния си съучастник Робърт П. на три пъти е внесъл през пристанище Варна-Запад забранената стока с фалшиви документи. Прекурсорите пристигали с кораби от Китай и Латинска Америка, декларирани като почистващ препарат за прозорци, като партидите не били предназначени за Варна. За разплитането на канала са били ползвани СРС и контролирани доставки, обявиха от прокуратурата при ареста на двамата холандци. След повече от 5 месеца зад решетките Курт М. за пореден път поиска да бъде пуснат на свобода, защото страда от диабет и здравето му се е влошило след продължителния престой в ареста. Защитата на чужденеца посочи, че от 8 г. той живее и работи в Бургас и няма криминални прояви. Събраните при разследването доказателства обаче сочат, че холандецът е съден многократно в Белгия и е лежал в затвора за търговия с дрога, стана ясно на заседанието на съда.

Престъпната дейност на Курт М. е без прецедент в България, посочиха от прокуратурата. Назначена съдебномедицинска експертиза е установила, че макар и влошено, здравето на обвиняемия подлежи на поддържащо лечение в условията на местата за лишаване от свобода, отчетоха магистратите. Заради тежкото престъпление, в което е обвинен и съдебното му минало, те отказаха да изменят мярката за неотклонение на Курт М. Ако бъде признат за виновен от съда, той може да бъде наказан с лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право