Конференцията за климата в Мадрид приключи без резултат

Участниците в конференцията за борба с климатичните промени, която се провежда в Мадрид, завършиха форума без съществени резултати, съобщи БГНЕС.

Срещата на върха започна на 2 декември и официално трябваше да приключи на 13 декември. Делегациите обаче дълго време не успяха да се споразумеят за окончателната декларация. В резултат на това конференцията е удължена с почти два дни.

На заключителната си сесия страните-участнички подчертаха "спешната необходимост" да се действа срещу глобалното затопляне, но така и не успяха да постигнат съгласие по съществени въпроси, сред които справяне с извънредните климатични ситуации, както и огромния натиск от екоактивисти.

След две седмици трудни преговори, конференцията не успя да постигне споразумение за правилата на международните пазари на въглерод - тема, която е засегната в последната част на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

„Конференцията на ООН за климата приключи днес в Мадрид с приемането на съглашението „Чили-Мадрид. Време за действия“, което поставя акцент върху по-амбициозните ангажименти на държавите за намаляване на емисиите до 2020 г.“, отбелязва испанското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа