Конфискуван джип се изпари от склад на Горско стопанство

Конфискуван джип изчезна от склад на Регионалната дирекция по горите в Благоевград и собственика осъди държавното предприятието да му го плати. До куриозната ситуация се стигнало, след като горските конфискували джипът на 1 април 2015 година, тъй като водачът  превозвал незаконно добита дървесина. Горските инспектори засекли 0.30 кубически метра немаркирани букови дърва за огрев, натоварени в автомобила.

За престъплението е съставен акт, а по-късно е издадено и Наказателно постановление от директора на РДГ - Иван Гергов. Наложена е глоба от 100 лева, като е издадена заповед за конфискуване на незаконно добитата дървесина и колата, с която е извършено нарушението.

По-късно обаче наказателното постановление било обжалвано и то било отменено от съдът. Водачът тръгнал да си търси джипа, но се оказало,че в склада возилото го няма.

РДГ  обявили джипът за издирване, а стопанинът  завел дело. По време на процеса се изяснило, че складът не се е охранявал и често се крадяло всичко което се намирало там.

Разпитан е Йордан С. – отговорник на склада на горското. По думите му площадката е обособена за приемане на конфискувани материали. Не е имало охрана, когато изчезнал джипът. Признал, че преди това имало и други кражби - на акумулатори, за което е сигнализирал ръководството. Там живеели няколко роми, които фиктивно извършвали охрана на склада, но не са назначени като пазачи и никой не може да им търси отговорност. Според съда РДГ не е положила достатъчно грижа за повереното й чуждо имущество, поради което трябва да понесе своята отговорност.

Районните магистрати осъдиха Регионалната дирекция по горите в Благоевград да заплати на Георги А. сумата от 18 063 лева, представляващи левовата равностойност на товарния автомобил. Държавното ведомство ще плати и 1373 лева за съдебните разноски. Решението подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право