Конфликтът в семейството е най-честата причина за самоубийства в България

самоубийства

43 процента от причините за самоубийства в България се дължат на конфликти в семействата. Това обявиха от Националния център за обществено здраве и анализи, прдаде БНР.

Депресията е една от най-честите психични разстройства у нас, посочи д-р Захари Зарков, началник на отдел "Психично здраве " в Национален център за обществено здраве и анализи.

"Психичните разстройства, депресиите и тревожните разстройства са на второ място по причини за опити за самоубийства. Статистиката показва, че две седмици преди човек да сложи край на живота си, търси помощ. Ние имаме научни данни. По повод симптоми на тревожност и депресия хората търсят личните лекари. В тази посока са насочени усилията на този проект - покачване чувствителността на личните лекари по темите депресията и тревожността, се намаляват опитите за самоубийство. Това е голямата цел на този проект."

Проектът се осъществява по програма БГ07 "Инициативи за обществено здраве", с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. и финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. БНР е медиен партньор.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България